Belföld

Mikola István még a Vatikánban is a kormányt fényezte

mikola istván (Array)
mikola istván (Array)

Ferenc pápa pedig magára vethet, ha az egyházra rengeteget költő kormány miatt nem jön minél előbb Magyarországra.

Magyarország az elmúlt huszonöt évben újjáépítette diplomáciai kapcsolatait a Vatikánnal, az új magyar alaptörvény pedig megalapozta Magyarország és a Szentszék hosszú távú együttműködését – mondta Mikola István külügyi államtitkár a diplomáciai kapcsolatok helyreállításának 25. évfordulóján Rómában rendezett konferencián.

A külügy államtitkára azt mondta, a Vatikánban is elismert vélemény, hogy az új magyar alkotmány megalapozta a Magyarország és a Szentszék közötti hosszú távú együttműködést. Az államtitkár szerint a magyar állam egyre többet fordít az egyházi iskolák, intézmények és templomok restaurálására és ezek állagának fenntartására. Emlékeztetett, hogy az évfordulót az idén az Országgyűlésben a Vatikán képviselőivel rendezett megemlékezéssel is megünnepelték.

 

Ami a következő negyedévszázad kihívásait illeti, Mikola szerint a katolikus egyháznak minél több figyelmet kell fordítania a társadalom és a világ problémáira, nem csak a hívőket, hanem a laikusokat is megszólítva. Ferenc pápa esetleges 2016-os magyarországi látogatásáról kijelentette: “reménykedünk, hogy Szent Márton életműve és születésének 1700. évfordulója arra indítja az egyházfőt, hogy hazánkba látogasson”.

A Szentszék és Magyarország közötti diplomáciai kapcsolatok helyreállításának 25. évfordulóján a Balassi Intézet-Római Magyar Akadémián (RMA) a budapesti apostoli nunciatúra 1920-as megnyitásáról és 1990-es újranyitásáról emlékeztek meg. A szentszéki magyar nagykövetség és az RMA rendezte magyar-vatikáni konferenciát Paul Richard Gallagher érsek, a Szentszék államközi kapcsolatokért felelős titkára és Mikola István nyitották meg.

A vatikáni külügyminiszter kijelentette, hogy a magyar Szent István egyháza mindig is a nemzeti egységet szolgálta. A konferencián felszólalt a 90 éves Angelo Acerbi címzetes érsek, az 1990-ben kinevezett első magyarországi nuncius. Felidézte, hogy 1945 áprilisában az akkori nuncius, Angelo Rotta és titkára, Gennaro Verolino negyvennyolc órát kapott a szovjet hatóságoktól, hogy elhagyja Magyarországot.

Acerbi érsek felidézte, hogy a nunciatúra újranyitásakor, 1990 márciusában a ferihegyi repülőtéren Paskai László bíboros, Dankó László érsek és egy újságíró várta. Egy évvel később került sor Mindszenty József bíboros esztergomi újratemetésére és II. János Pál magyarországi látogatására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik