Belföld

Eltemették Obersovszky Pétert

Obersovszky Péter (Array)
Obersovszky Péter (Array)

Az MTVA vezére is mondott búcsúbeszédet az elesettek mellett mindig kiálló elhunyt újságíróról.

Eltemették pénteken Obersovszky Péter újságírót, aki május 31-én, hosszan tartó betegség után, 55 éves korában halt meg. Hamvait nagybátyja, az 1956-os forradalom után halálra ítélt, majd hosszú börtönévek után szabadult Obersovszky Gyula mellé temették a Fiumei úti sírkertben.

Személyes hangú búcsúbeszédében Szabó László Zsolt, az MTVA vezérigazgatója elmondta: évtizedes emberi, szakmai, munkahelyi és elvbaráti kapcsolat fűzte az elhunythoz, aki a közönségnek és kollégáinak élt, “a munka volt számára a szerelem”, mindig kiállt az elesettek és a rászorulók mellett.

Hozzátette, Obersovszkynak “határozott véleménye volt az országról és a különböző politikai irányokról, hittel és elkötelezettséggel képviselte a számára meggyőző elveket”, felkészülten volt “az újságírás örök harcosa”. A társaság központja volt, aki szabadidejében sem tudta levetni újságírói mivoltát, kérdezett, magyarázott, ő volt “a nagy mesélő, akit szájtátva hallgattunk mindannyiszor”. Soha nem a konfliktusokat, hanem a kompromisszumokat kereste.

 

Otthonosan mozgott a média műfajaiban és a tanári szerepben, nagy kedvence mégis a történelem volt, terepasztalon szerette újrajátszani a történelem nagy ütközeteit. “Nekünk te vagy, te maradsz a tábornok” – utalt Obersovszky hobbijára a kollégák nevében Fábián Barna műsorvezető. Takaró Károly református püspök azt emelte ki: az elhunyt tisztában volt azzal, hogy “a kimondott szó mindig önálló útra tér (…) a szavatok a beszéd végeztével tovább él”.

Obersovszky Péter 1986-tól haláláig a médiában dolgozott, az elmúlt években a Magyar Televízió és a Kossuth Rádió műsorvezetője volt. Munkatársa volt a Kossuth Rádió Krónikájának és az Egyenleg című műsornak, később a Hét szerkesztő-riportere és főszerkesztője lett. Dolgozott a TV2-nél és az Infórádiónál is, majd 2004-ben elindította a Krónika délben című műsort a Klubrádión, ezzel egyidejűleg a Magyar Televízió Élesben című vitaműsorát is vezette. Főszerkesztője és műsorvezetője volt az Echo TV Tabuk nélkül és Heti mérleg című műsorának is.

A köztévében a Ma Reggel és Az Este műsorvezetője, valamint A Lényeg felelős szerkesztője és műsorvezetője volt, emellett a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorának felelős szerkesztőjeként dolgozott. Obersovszky Pétert az MTVA saját halottjának tekinti.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik