Belföld

Botrány a Bánk bán előadásán, Ókovács otthagyta a darabot

A POSZT versenyprogramjában szereplő előadás aktuálpolitikai kérdéseket is feszeget, a nézőtéren helyet foglaló Ókovács Szilveszter, aki a fesztivál zsűrije is, felállt és otthagyta az egészet.

A 15. Pécsi Országos Színházi Találkozóról már írtunk korábban, a zsűri tagjai Balázs Péter színművész, a szolnoki Szigligeti Színház igazgatója, Blaskó Balázs igazgató-színművész-rendező, Keserü Katalin művészettörténész, Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója, Nagy Viktória díszlet- és jelmeztervező, Venczel Vera színművész, Vincze János rendező, a Pécsi Harmadik Színház igazgatója és Vörös Róbert dramaturg. A színész zsűri tagja lesz Felföldi Anikó, Mihályi Győző és Sipos Imre.

A Népszava most arról ír, hogy az Újvidéki Színház Bánk bán versenyelőadása kisebb botránnyal ért véget. A darab egy interaktív játékkal fejeződött be, az egyik színész különféle intézkedéseket sorol és arra kéri a nézőket, hogy mindenki akkor hagyja el a nézőteret, mikor úgy érzi, az épp elhangzott intézkedés miatt a hazáját is elhagyná.

Ez nagyon nem tetszett Ókovácsnak, meg is kérdezte a színésztől, ez mégis mennyire tartozik Katona József Bánk bánjához, majd tiltakozásul kiment a teremből. Szigethy Gábor színháztörténész az erkélyről szólt közbe, és minősítette dilettánsnak az előadást, de ő megvárta az előadás végét.

Kép: MTI / Máthé Zoltán

A közönség azonban benne volt a játékban, a nézőtéren helyet foglalt Blaskó Balázs, az egri színház igazgatója (ő is zsűri), maradt végig, azzal indokolt, hogy szereti a hazáját. A legvégén kevesen maradtak, de ők megtapsolták Katona aktualizált darabját.

Venczel Valentin, az Újvidéki Színház igazgatója a Népszavának azt mondta, korábban is voltak az utolsó jelenetnél beszólások, de ilyen heves reakciókat, mint most, még nem tapasztalt. „Újvidéken nem pártszimpátia szerint állnak hozzá ehhez a kérdéshez, úgy látszik, ez Magyarországon másként van.”

A POSZT körül korábban azért alakult ki vita, mert a Színházi Kritikusok Céhe jelöltje, Csáki Judit nem került be a zsűri tagjai közé. Minderre válaszul a céh kilépett a Magyar Színházi Társaságból, az Örkény István Színház, a Szputnyik Hajózási Társaság és a STEREO Akt társulata pedig azt közölte, hogy a POSZT versenyprogramjába beválogatott előadásaikat játszani fogják ugyan Pécsett, de a versenyben nem vesznek részt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik