Belföld

Orbán elérte azt a pontot, amikor azt mondják neki: elég volt

A magyar miniszterelnök európai pártcsaládja nyomására szállhat le a halálbüntetés-vonatról.

Eljöhet az a pont, amikor az Európai Néppárt azt mondja a Fidesznek: elég volt – mondta a Figyelőnek Markus Feber, a pártszövetség vezetőségi tagja. Szerinte Orbán Viktor a halálbüntetés emlegetésével elment a falig.

A politikus a bevándorlásról szóló vitával kapcsolatban kijelentette: elsősorban világos szabályokra lenne szükség, például az EU-ba való belépéskor minden menekültet regisztrálni kellene. Ez most nem történik meg. Egységes eljárásra is szükség lenne a tartózkodási engedély megadásához. Ezzel szemben most az történik, hogy mindenki a szomszédjára mutogat, és rájuk próbálják tolni a felelősséget és a menekülteket.

Feber szerint nem valószínű, hogy az EU támogatni fogja a magyar álláspontot, ami szerint nekünk egyáltalán nem kellenek bevándorlók és a menekültkvótát is elutasítjuk. Ez nem jelenti azt, hogy olyan megoldást szeretne, amely teljesen megnyitja a határokat, meg kell találni az egyensúlyt a humanitárius és munkaerő-piaci szempontok között.

A nyugati országok is hibát követtek el

A német politikus azt mondta: sok hibát követtek el a bevándorlás kapcsán, sokáig azt gondolták, az a jó, ha mindenki saját közösségében él és saját nyelvét használja, azután elcsodálkoztak, hogy sokan németül sem tudnak, így munkát sem nagyon kapnak. Ha valaki nem tud elhelyezkedni, gyakran kilép a legális keretek közül, ez viszont hozzájárul az idegengyűlölet növekedéséhez – mondta.

Feber kijelentette: ő többször is egyértelmű kritikát fogalmazott meg a magyar kormány poliikájával szemben, már fenntartásai voltak az alaptörvénnyel, a médiatörvénnyel is. Úgy látja, a Fidesz a civil életbe is mélyen beavatkozik, intézkedései az Európai Néppárt által vallott értékek határain kívül vannak. „Ezekről egyértelműen és határozottan szükséges beszélni és egyszer bizony azt kell mondani, hogy elég volt” – mondta Feber, aki szerint Orbán megértette, hogy a halálbüntetés feszegetésével elérte ezt a pontot.

Jól érzi magát a Fidesz az Európai Néppártban

Ezt mondta Szájer József, a kormánypárt európai parlamenti képviselője a Heti Válasznak. Azt mondta: a pártszövetségben a Fidesz nem számít kirívónak, gyakoriak a konfliktusok, nézetkülönbségek, ugyanakkor elismerte, hogy a Néppárt kijelentette: már a halálbüntetés kérdésének felvetésével sem ért egyet, ezért külön kérték, hogy ezt a vitát zárják le Magyarországon. Ezt Orbán Viktor meg is ígérte, amikor találkozott Manfred Weber frakcióvezetővel.

Szájer szerint a Fidesz és a miniszterelnök is szembesült azzal, hogy ebben a kérdésben nincs mozgástér, ugyanakkor meglepte őket, hogy ez ilyen érzelmeket váltott ki a külföldi politikusokból. „A politikai vitát lezárhatjuk, de a társadalom beszélni fog az ügyről” – közölte Szájer, hozzátéve, hogy a halálbüntetés kérdése Magyarországon nem „évtizedekig tartó nyilvános diskurzus nyomán jutott nyugvópontra”, hanem egy alkotmánybírósági döntés törölte el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik