Belföld

Még a balos Ajkán is jól feküdt a miniszterelnök veje

stadionvilágítás (Array)
stadionvilágítás (Array)

Még érthető is lenne, hogy az Eliosé volt a legolcsóbb ajánlat, de az már nem, hogy miért hallgat az önkormányzat.

Hetekkel ezelőtt kiderült, hogy az ajkai stadion pályavilágítását is Tiborcz István cége, az Elios Zrt. fejlesztheti egy konzorcium tagjaként. A megbízás értéke 108,5 millió forint.

A tender megnyerése óta Orbán Ráhel férje kiszállt a cégből, azt mondta: az őt és családját ért támadások miatt döntött így. Erről itt írtunk bővebben.

A Magyar Narancs érdekesnek találta, hogy a cég úgy nyerte meg a közbeszerzést, hogy az ajkai képviselőtestületben szocialista többség van: a 8 MSZP-s mellett öt fideszes és egy jobbikos képviselője van a városnak. Emlékeztetnek: a nagyobb értékű beruházásoknál ott sikerült megtörni az Elios egyeduralmát, ahol az önkormányzat „megpróbálta objektív szempontok alapján kiírni és elbírálni” a pályázatokat, arra még nem volt példa, hogy szocialista vezetésű önkormányzat ezt a céget hozza ki győztesnek.

Az ajkai polgármester, Schwartz Béla nem számolt be a lapnak arról, hogy miért a cég mellett döntöttek. Keresték Pad Ferencet is, aki az ajkai önkormányzat szocialista képviselője és az áprilisi időközi országgyűlési választáson a baloldal közös jelöltje volt. Ő annyit mondott, hogy nem kíván ebben az ügyben nyilatkozni.

A közbeszerzést a Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. (BMSK) bonyolította le, de az elbírálásról az ajkai önkormányzat által kijelölt bírálóbizottság döntött. A BMSK arról tájékoztatta a lapot, hogy az ajkai stadionvilágítási beruházásra három ajánlat érkezett, de ebből csak az Eliosé volt érvényes – a másik két pályázó drágábban is vállalta volna a munkát. Ezért különösen furcsa az ajkai önkormányzat szűkszavúsága és hallgatása – írja a Magyar Narancs.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik