Belföld

Lázár János beszólt az ENSZ-nek

lazar-sajttaj(960x640).jpg (Array)
lazar-sajttaj(960x640).jpg (Array)

A miniszter szerint aránytalanul nagy terhet vállalunk az európai bevándorlásban, ezért kellett a nemzeti konzultáció. Az ENSZ menekültes plakátkampányát pedig nem érti, holott az említett konzultáció minden bevándorlót leterroristáz.

Az Európai Bizottság anyagai is igazolják, hogy Magyarország aránytalan terhet vállal a bevándorlásban – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján. Lázár János szerint az unió is az egyik legsúlyosabbként értelmezi a magyar helyzetet és több mutatóban is német, olasz, francia és spanyol helyzethez méri a magyarországit. A legfontosabb feladatként jelölte meg, hogy az Európa Tanács június végi ülése is megértse: Magyarország nem képes elviselni ezt a bevándorló tömeget, ezért kérte a lakossági konzultációt és a törvényhozás segítségét.

Kitért arra is, hogy Ausztria és Németország 15 ezer embert akar visszatoloncolni, miközben a magyar befogadó állomásokon néhány ezer, átmeneti befogadásra alkalmas hely van. Lázár kijelentette, Magyarország az elmúlt 25 évben minden menekültjogi egyezményt betartott és eztán is így tesz, de közös érdek, hogy a menekültstátusszal senki ne élhessen vissza. Az ENSZ tervezett kampányát furcsának nevezte, mondván, senkinek nem a politikai menekültekkel van baja, hanem az illegális határátlépőkkel.

Csökkennek az állami vezérek juttatásai, eladják a kormányüdülőket

Az állami vezetőknek járó juttatások rendszerének átalakítását, jellemzően azok csökkentését is ismertette Lázár. Elmondta, áttekintik az állami cégvezetőkre vonatkozó bérplafont, hogy kell-e rajta változtatni. Kevesebben lesznek jogosultak államtitkári, helyettes államtitkári juttatásokra, ahogy kiemelt egészségügyi ellátásra is. Megszüntetik a lakásfenntartási térítésre való jogosultságot és a kormányüdülő-használati jogot, az üdülőket eladják. Pontosítják az utazási juttatásokat is, újraszabályozzák például, ki milyen komfortfokozatú repülőjegyre jogosult – sorolta.

Orvosi egyetemet, ezeret!

A szakma bevonásával kormányzati előterjesztés készül az orvosi egyetemek helyzetének tisztázására. Sokan vallják – ő is -, hogy növelné az ország versenyképességét és az egészségügyi ellátás színvonalát, ha önálló orvosi szakegyetemek léteznének. A Nemzeti Közszolgálati Egyetemen tervezett államtudományi képzésről Lázár közölte, ez nem azt jelenti, hogy a jogi karokon ne lehetne államtudományi képzés. A jogi karok dékánjainak tiltakozását azonban a kormány komolyan veszi, Orbán Viktor miniszterelnök utasította is Trócsányi László igazságügyi minisztert és Patyi András közszolgálati egyetemi rektort a dékánokkal való tárgyalásra.

Sportszerűtlen volt a Golgota védetté nyilvánítása

A Miniszterelnökség vezetője szerint bár nem a legsportszerűbb módon, de a haza érdekében nyilvánították védetté “váratlan sebességgel” az amerikai Pákh Imre tulajdonában álló Munkácsy-festményt, a Golgotát. Lázár szerint a múzeumi szakma teljes egyetértése mellett történt védetté nyilvánítással a képet nem lehet kivinni Magyarországról. Megjegyezte, ahhoz, hogy nemzetközi bíróságok ezt a kérdést megítéljék, hosszú évek kellenek. “Szerettük volna Pákh urat meggyőzni ezzel a barátságos lépéssel, hogy minden körülmények között érdemes megállapodni a magyar állammal” – fogalmazott a miniszter. Hozzátette, “zsarolni nem hagyjuk magunkat”, a magyar állam a nemzetközi sztenderdektől eltérő összeget nem fog fizetni műalkotásokért.

Lázár a roma önkormányzati mutyikról

Az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) költségvetési csalással összefüggő ügyeinek tisztázását szorgalmazta még Lázár. Szerinte ha az érintettek loptak, csaltak, akkor a jogi, ha hazudtak, akkor a politikai felelősséget kell viselniük. De azoknak a feljelentőknek is viselniük kell a felelősséget, akik az ORÖ-t vagy Farkas Flóriánt próbálták lejáratni, és kárt okoztak a roma közösségnek azzal, hogy hasznos társadalmi programokat bombáztak alaptalan vélelmekre épülő feljelentésekkel. Lázár veszélyes dolognak nevezte, ha valaki az egyik legérzékenyebb társadalmi ügyben, a felzárkóztatásban próbálja megrendíteni a közbizalmat.

Mondjátok el Orbánnak, miért hull a Gripen!

Soron kívüli tájékoztatást kért Orbán a Gripen-balesetekről a honvédelmi minisztertől – mondta még Lázár János. A jelentést a szerdai kormányülésen hallgatják meg. Kiemelte, hogy a szerdai balesetben Kádár Sándor őrnagy minden szolgálati utasítást betartva hajtott végre sikeresen egy veszélyes manővert, a kormány szerint az a legfontosabb, hogy az egészségügyi állapota stabil. A Gripenek repülésének leállítása nem merült fel – jelentette ki Lázár János.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik