Belföld

Jogerős: Gyurcsány titokminisztere nem hazudott a gesztenyefa-csemetékről

szilvasy-gyorgy(210x140).jpg (Array)
szilvasy-gyorgy(210x140).jpg (Array)

Jogerősen felmentette a hamis tanúzás vádja alól Szilvásy Györgyöt, a Gyurcsány-kormány titokminiszterét a Fővárosi Törvényszék csütörtökön kihirdetett, másodfokú határozatával.

Az ügy előzménye, hogy névtelen feljelentés nyomán eljárás indult Benedek Fülöp volt agrárállamtitkár ellen, ennek során tanúként hallgatták meg Szilvásy Györgyöt. Ezután hamis tanúzás miatt a volt titokminiszter ellen is nyomozás indult, és 2012 tavaszán az ügyészség vádat emelt, mert álláspontja szerint Szilvásy György nem mondott igazat, amikor a Benedek Fülöp és társai elleni ügyben tanúként azt vallotta: kifizetett harminc gesztenyefa-csemetét.

A Szilvásy György elleni büntetőperben tavaly januárban a Pesti Központi Kerületi Bíróság bizonyítottság hiányában első fokon felmentő döntést hozott, ám az ügyészség fellebbezése folytán másodfokra került az ügy. Időközben azonban az alapügyben jogerős ítélet született.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság idén februárban a facsemeték ügyében hűtlen kezelés miatt kimondta Benedek Fülöp bűnösségét és hárommillió forint pénzbüntetésre ítélte. Az elsőfokú döntés fellebbezések hiányában a volt agrárállamtitkár vonatkozásában jogerőre emelkedett. Annak az ügynek a tényállása szerint a vádlottak a facsemeték vásárlását fiktív tanácsadói szerződésekkel fedezték és így az államnak többmilliós kárt okoztak.

Csütörtökön a Pesti Központi Kerületi Bíróság másodfokon helyben hagyta az elsőfok korábbi felmentő ítéletét.
Szóbeli indoklásában a bíróság a többi között arra mutatott rá: abból a másik eljárásban jogerős ítélettel megállapított tényből, hogy Benedek Fülöp hűtlen kezelést követett el, még önmagában nem következik, hogy annak kapcsán jelen ügy vádlottja hamisan tanúskodott, amikor azt vallotta, hogy fizetett a facsemetékért.

A napokban a Fővárosi Ítélőtábla egy kémkedés vádjával zárt ajtók mögött zajló perben hatályon kívül helyezte a Szilvásy György és két társa – két volt titkosszolgálati vezető – bűnösségét megállapító elsőfokú ítéletet és új elsőfokú eljárásra utasított.

.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik