Belföld

Gyurcsány: “…ez nem egy dráma, hanem egy önként vállalt vígjáték”

Gyurcsány Ferenc és felesége, Dobrev Klára (Array)
Gyurcsány Ferenc és felesége, Dobrev Klára (Array)

Még Friderikusszal összezárva sem mondott el mindent az exminiszterelnök. Most legbensőségesebb titkairól vallott.

Gyurcsány Ferenc a Storynak elmeséli, mennyire nem volt felhőtlen a viszonya édesapjával, aki sok fájdalmat okozott nekik, „egy önpusztító ember volt”. „Azok az érzelmi szálak, amelyek normális esetben összekötnek egy apát és fiát, egy idő után nem voltak meg köztünk.” Ha ő nem látja pár napig a gyerekeit, alig várja, hogy megölelhesse őket. Az apja nem akarta őt megölelni, és egy idő után ő sem vágyott az ölelésére. Szerencsés gyereknek tartja magát, mert sokat örökölt apja intelligenciájából, de ezen túl nagyon kevés dologban hasonlít rá.

Apja többször került börtönbe

„Először azért, mert ivott, és gépkocsivezetőként az utasaival együtt belehajtott az árokba, Aztán kisebb kölcsönöket vett fel, amelyeket nem tudott visszafizetni, és ebből mindenféle galiba származott.” Apja két-három héttel azt követően halt meg, hogy ő elvette Dobrev Klárát. Egy infarktus vitte el. „Fájt a halála.” Az anyja – vagy ahogy Gyurcsány hívja „Katus” – azért maradt mellette haláláig, mert egy „jó és hűséges asszony. Hat elemit végzett, egész életében két munkahelye volt”.

Így tört ki

Bár a Gyurcsány és a Dobrev család két külön világ, a volt kormányfő azt mondja, nem ez volt a nehéz, hanem az út, amit addig megtett. 15 évesen Pesten volt kollégista, egy budai barátja nagypolgári otthonában látott először olyan nappalit, amelyik tele volt könyvekkel. “Barátok, barátnők révén olyan családokba is belecsöppentem, ahol szülők és gyerekek délutánonként a teraszon nem a család ügyeiről, hanem a világ dolgairól beszélgettek.” 33 évesen túl volt két váláson, volt két fia, elvégzett egy főiskolát, egy egyetemet, járta a világot, nyelvet beszélt. Egy városi polgár volt saját egzisztenciával, budai házzal, autóval. Munkásszülők gyerekéből első generációs értelmiség lett, majd gazdag ember.

A gazdaságról, tojásról

Gyurcsány nem tudja, más gazdag ember hogy van ezzel, ő képtelen lenne két kézzel szórni a pénzt. Szerinte „nem kell mutogatni a vagyont, nem kell hivalkodni vele, inkább, ha tehetjük, segítsünk másokon”. Ő minden hónap harmadikán húsz embernek utal egy összeget, hogy segítse megélhetésüket. Neki sincs többre szüksége, mint bárki másnak. Reggelire nem tud hat tojást megenni, csak kettőt, van egy hároméves nem túl drága autója. Minden évben vesz magának egy öltönyt nyolc inggel, de legszívesebben tornacipőben jár. Havonta egyszer járnak étterembe, jobban szereti, ha otthon, jó nagy családi körben ülnek asztalhoz. Amire érdemes áldozni, az a gyerekek taníttatása – teszi hozzá. Péter fia nem akart tanulni, ő tiszteletben tartja, hogy inkább műtőssegéd.  

3 házasság, 5 gyerek

Péter és Bálint a második házasságából, Anna, Tamás, Marci a harmadikból, Dobrev Klárától született. Első feleségét 16 évesen ismerte meg. Diákszerelem volt, hamar elváltak. A második feleségével, Edinával tíz évig élt. Amikor elváltak, akkor Bálint négyéves volt és vele akart maradni. Péter az édesanyjával, később pedig egy hetet nála, egyet az anyukájával volt. Gyurcsány szerencsének tartja, hogy első perctől szoros, intenzív maradt a kapcsolat fiai anyjával, akinek ez így nem okozott gondot.

Ezt tanulta első két házasságából 

Most, a harmadikban kamatoztatja, hogy „nem túl fontos ügyekben hagyni kell a másikat, hogy élje a maga életét. Nem volt soha féltékeny, és Dobrev Klára sem féltékeny őrá. A szabadságról azt mondja, akinek „öt gyereke és felesége van, annak szabadságból van a legkevesebb és kötelezettségből a legtöbb”. Hiába is szeretne nagyobb szabadságot, nagyobb mozgásteret, tudomásul kell vennie, tiszteletben kell tartania a másik akaratát, igényeit. „De ez nem egy dráma, hanem egy önként vállalt vígjáték.” További részletek a legfrissebb Storyban.      

Ajánlott videó

Olvasói sztorik