Belföld

Felhúzta a gripenező ellenzék a Honvédelmi Minisztériumot

Gripen a kifutópályán (Array)
Gripen a kifutópályán (Array)

A HM szerint politikai haszonszerzésből puffognak a pártok azon, hogy már a második Gripenünk szenvedett balesetet. A vizsgálatok zajlanak, a légierő pedig a helyén van, tudja ellenőrizni a légteret továbbra is.

Visszautasítja a Honvédelmi Minisztérium (HM), hogy a közelmúlt repülőbaleseteit bárki pártpolitikai haszonszerzésre használja fel – közölték az ellenzéki pártok nyilatkozataira reagálva csütörtökön az MTI-vel. A HM szerint a Magyar Honvédség – a svéd partnerrel együttműködve – az előírásoknak megfelelően, tervezett módon felülvizsgálja és ellenőrzi, karbantartja, szükség esetén pedig javítja vagy javíttatja a magyar légierő JAS-39 Gripen vadászrepülőgépeit.

Hozzátették, hogy az elmúlt időszakban bekövetkezett meghibásodások, valamint balesetek esetében is az előírásoknak megfelelően járt el a honvédség, a szükséges szakmai vizsgálatokat pedig az illetékes, független szervek és hatóságok a hazai és a nemzetközi normáknak megfelelően folytatják le. A vizsgálatok folyamatáról Hende Csaba honvédelmi miniszter a múlt héten az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti, valamint nemzetbiztonsági bizottságának nyílt ülésein részletesen beszámolt. A május 19-i csehországi Gripen-balesetről a jövő héten Csehországban mindhárom érintett fél – Magyarország, Csehország és Svédország – szakértői egyeztetnek.

 

A HM megerősítette: “a Magyar Honvédség kész és képes a magyar légtér ellenőrzésére és védelmére, valamint vállalt nemzetközi feladatainak végrehajtására is”. A minisztérium szerint a vizsgálatok lezárultáig felelőtlenség lenne találgatásokba bocsátkozni. A független szakmai vizsgálatok eredményéről a HM haladéktalanul tájékoztatni fogja a közvéleményt.

Rövid Gripen-balesettörténet

Március 20-án a honvédség egyik, Svédországból Magyarországra tartó Gripen vadászgépe biztonsági okokból a kassai repülőtéren szállt le, miután a pilóták egyike a műszerkijelzőn eltérést érzékelt. A légierő egy másik Gripene május 19-én Csehországban túlfutott a leszállópályáján, a pilóták katapultáltak. A čáslavi reptéren egy nemzetközi gyakorlaton történt Gripen-balesetet továbbra is vizsgálják a cseh, a magyar és a svéd hatóságok.

A honvédség JAS-39 Gripen vadászrepülőjének pilótája szerda délelőtt kiképzési repülésre szállt fel. Nem sokkal később “deklarált vészhelyzetet” jelentett, mivel többszöri próbálkozásra sem sikerült behúznia a gép orrfutóját, ami így “félállásban” maradt. A pilóta és a földi személyzet svéd szakemberekkel minden körülményt és tapasztalatot mérlegelt, és még a levegőben megkísérelték elhárítani a hibát. Mivel ez több mint egy órán át sem sikerült, a pilóta úgy döntött, hogy az üzemanyag kifogyásáig a levegőben tartja a gépet, majd hasraszállást hajt végre a kecskeméti kifutópályán. Mivel a manőver során a gép balra kitört a betonon, a pilóta a protokollnak megfelelően katapultált. Az előzetes vizsgálatok szerint a vadászgép javítható.

Orosz Zoltán altábornagy, vezérkarifőnök-helyettes elmondta: a meghibásodás jellege nem olyan, hogy “a típust le kellene tiltani”. Összefüggés a csehországi balesettel nincs – jegyezte meg kérdésre válaszolva, de kiemelte, “láthatóan és érzékelhetően műszaki jellegű a probléma”. A HM közleményben azt írta: a pilóta “példás helytállással megmentette” a magyar légierő repülőjét, amikor kényszerleszállást hajtott végre, majd katapultált. Az őrnagyot Budapesten, a Honvédkórházban kezelik, nyolc napon túl gyógyuló sérülést szenvedett, de állapota stabil. Szerdán a Jobbik, az MSZP és az Együtt is megszólalt az ügyben. Az ellenzéki pártok a baleset kivizsgálását és a gépek átvizsgálását sürgetik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik