Belföld

Az Emmi szerint a Klik a közmunkásokat épp közalkalmazottnak veszi fel, nem fordítva

Szél Bernadett LMP-s országgyűlési képviselő írásbeli kérdésben tudakolta meg a belügyminisztériumtól, hogy folytatnak-e vizsgálatot a Klik megszaporodott közmunkásai ügyében. Korábban többször is előkerült, hogy a Klik kirúgott kisegítőket közmunkásként alkalmaz.

A Nemzetgazdasági Minisztérium válasza szerint joszabály határozza meg, hogy milyen pozíciót milyen jogállásban lehet betölteni, ennek nem része a közfoglalkoztatás. Mint írták: “A törvény most is kizárja annak a lehetőségét, hogy közalkalmazotti vag y kormánytisztvisel ői állást közfoglalkoztatotti állással lehessen helyettesíteni, ezért nincs szükség új szabályozásra.”

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi)viszont azzal érvel, hogy már 805 olyan személy dolgozik a Kliknek, akiket korábban közmunkásként alkalmaztak, tanár, nevelő viszont nem lehet közmunkás. Az Emmi a Klik adatai alapján azonban azt írta: május közepén összesen 4403 közfoglalkoztatott dolgozott az intézménynél, június elsején pedig 4383-an, deőket alapvetően technikai munkakörökben foglalkoztatják.

“A KLIK mind a technikai, mind a nevel ő és oktató munkát segítő alkalmazottak esetében ott számít-a közfoglalkoztatottak munkájára, ahol a jelzések alapján a megnövekedett terhek miatt több alkalmazott munkájára lenne szükség, és erre az adott intézmény nem rendelkezik elegendőstátusszal” – fogalmazott az Emmi válaszában. Mint írják, a sajtóban megjelent információk, miszerint a KLIK azért küld el közalkalmazottakat, hog y közmunkásként visszafoglalkoztassa őket, tévesek . Ahogy tévesek azok az információk is , mely szerint a közalkalmazottak száma jelentősen csökkent, mert a 142 ezer fő az engedélyezett maximális létszám, míg a 134 ezer a ténylegesen foglalkoztatot t közalkalmazottak 2015 . év eleji létszáma.

A BM viszont hangsúlyozza: “A Belügyminisztérium elsőlépésben a jelzett, de a jelen helyzetben még nem igazolható törvényellenes gyakorlat adminisztratív feltárását és az ezzel kapcsolatos követendő eljárás meghatározását megkezdte.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik