Belföld

MSZP: a családi csődvédelem csak a lakáshiteleseken segít, ki kell terjeszteni

Az MSZP szerint már idén ki kellene terjeszteni a családi csődvédelmet a közműtartozás miatt eladósodott családokra is.

Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP országgyűlési képviselője szerdai budapesti sajtótájékoztatóján azzal indokolt, hogy 2013-ban közel 120 milliárd forint közműtartozása volt a magyar családoknak. 2014-ben, 2015-ben kicsit javult a helyzet, 100 milliárd alá csökkent a tartozás. Hozzátette: így is 34 milliárd forint 30 napnál rövidebb idejű tartozás termelődik újra hónapról hónapra.

Beszélt arról is, hogy a 2013-as adatok alapján 940 ezer fogyasztónak volt 30 napnál régebbi tartozása áramszámlából, 646 ezer fogyasztó földgázszámlával tartozott, míg 176 ezer felhasználónak távhőtartozása volt.

A parlament által a nap folyamán tárgyalt, KDNP-s politikusok által benyújtott, a természetes személyek adósságrendezéséről szóló törvényjavaslatról a szocialista politikus azt mondta, hogy az csak a lakáshitel miatt eladósodott családokon segít. Ez a kör az eladósodott családoknak alig hét százalékát teszi ki – tette hozzá.

Bangóné Borbély Ildikó szerint nem várhatnak 2016-ig, azonnal segíteni kell a közműtartozás miatt eladósodott családokon is. Jelezte, ez ügyben módosító indítványuk lesz.

Az MSZP-s képviselő a törvényjavaslatot elkésettnek is tartja, és véleménye szerint az igénybevétel feltételeinek kevesen felelnek majd meg. Emlékeztetett arra, hogy a MSZP 2010 után háromszor is javaslatot tett a családi csődvédelem bevezetésére, de azt a Fidesz-KDNP nem támogatta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik