Belföld

Korrupció, csalás, hazugság, Orbán, szar – így látják az egyetemisták a politikát

egyetemisták (Array)
egyetemisták (Array)

A legnépszerűbb párt a hallgatók körében a Jobbik, 20 százaléknyian szavaznának rá. Az egyetemisták harmada viszont végleg lelépne az országból.

A magyar egyetemi hallgatók társadalmi aktivitását vizsgálta a Corvinus és az ELTE hallgatóiból és oktatóiból álló Aktív Fiatalok kutatócsoport – a reprezentatív felmérésben az ország egyetemeiről 800 fiatalt kérdeztek meg.

A 444-en idézett eredményekből kiderül, hogy az egyetemisták között továbbra is a Jobbik a legnépszerűbb párt, a hallgatók 20 százaléka szavazna rájuk, míg a második legnépszerűbb az LMP, mely az egyetemisták 15 százalékának voksaira számíthat. A Fideszre már csak a hallgatók 12 százaléka voksolna, az Együtt és az MSZP 3, a DK 2, a PM 1 százaléknyi szavazatot várhat az egyetemistáktól. A bizonytalanok aránya 41 százalék.

21 százaléknak jobban tetszene a diktatúra

A Jobbikra szavazó egyetemisták jellemzően kistelepülésekről származó, alapképzésre járó hallgatók, akik azt mondták, hogy „a maguk módján vallásosak” és köztük vannak a legtöbben, akik azt válaszolták, hogy elfogadható számukra a diktatúra. Az LMP támogatói inkább nagyvárosokból jönnek, magasan képzett családból származnak és magasabb képzési szinten tanulnak. A fideszes egyetemisták pedig a leginkább vallásos körből kerülnek ki.

A leggyakoribb szavak, amik a politikáról az egyetemisták eszébe jutnak: korrupció, hazugság, csalás, Orbán, Viktor, szar. Ennek megfelelően csak 27 százalékuk mondta, hogy érdeklődik a politika iránt. Az egyetemisták 47 százaléka gondolja úgy, hogy a demokrácia minden más politikai rendszernél jobb, 21 százalékuk pedig jobbnak tartaná a diktatúra bevezetését. Leginkább a társadalomtudományi és jogi képzésben részt vevők voltak demokráciapártiak, míg a diktatúra az informatikusokat, műszaki és agrárképzésre járókat és az egészségtudományi szakok hallgatóit zavarná a legkevésbé.

A nappali tagozatos egyetemisták kétharmada gondolt már arra, hogy külföldre menne dolgozni, leginkább az orvostanhallgatók. 37 százalék azt tervezi, hogy külföldön telepedne le és nem is térne vissza Magyarországra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik