Belföld

A miniszternek nem jönnek be a kormány plakátjai

balog zoltán (Array)
balog zoltán (Array)

Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter egy londoni egyetemen tartott előadást, ott beszélt a bevándorlás-ellenes plakátokról.

A tárcavezető június 9-én, a University College London meghívásának tett eleget és tartott vendégelőadást a szláv és kelet-európai kultúrákkal foglalkozó intézeten. Az Index információi szerint nagyjából huszonöt fő hallgatta meg és csak ketten nem beszéltek magyarul, a hallgatóság zöme kint élő, magyar diák.

Ott volt a Kreatív Ellenállás nevű, ellenzéki érzelmű csoport néhány tagja is, kínos kérdéseket tettek fel Balognak, többek között a bevándorlás-ellenes plakátokról is.

„Hogy világosan és nyíltan beszéljünk: ez nem az én ízlésem szerint való” – válaszolta Balog, meglepően őszintén, ugyanis kormánytag nyíltan még nem bírálta a plakátokat.

Majd hozzátette: szerinte a társadalmi befogadás csak azokra vonatkozik, akik „velünk élnek”, nem kizárólag csak a romákra, hanem a „hátrányos helyzetűekre” is. Balog szerint tehát őket kell befogadni, nem a menekülteket. „Magyarország nem áll készen. Nem áll készen arra, hogy integrálja ezeket az embereket” – vallotta be.

A portál ezek után megkereste az EMMI sajtóosztályát, a miniszternek milyen kifogásai vannak a nemzeti konzultációs plakátokkal, illetve ezeket jelezte-e bárkinek. „Ízlésbeli kifogásai vannak. A miniszter válaszában azt is hozzátette, hogy a társadalmi befogadás kötelezettsége elsősorban azokra vonatkozik, akik Magyarországon mélyszegénységben élnek” – írta válaszában az EMMI.

Megkérdezték arról is Angliában, mit gondol arról, hogy a miniszterelnök stadiont építtetett Felcsúton. Erre Balog azt felelte, hogy a „komolytalan kérdéseket ne itt, hanem Pesten” tegyék fel, majd az előadás hivatalos befejeztével érdekes okfejtésbe kezdett.

A körülötte állók szerint azt mondta:

„Nézze, milyen országban élne szívesebben? Ahol a miniszterelnök szigorúan betartja a költségvetési szabályokat, de a gazdaság stagnál, romlik, vagy egy olyan országban, ahol a gazdaság virágzik, növekszik, de a miniszterelnök költ a hobbijára?”

A minisztérium erre azt válaszolta, hogy a „kontextus az előadást követő fogadáson egy magánbeszélgetés volt, melyet ezek szerint a beszélgetőpartnerek titokban rögzítettek.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik