Belföld

Tagadja a miniszter, hogy szervezetten figyelnék a plakátokat

plakát (Array)
plakát (Array)

Nem történt operatív megfigyelés a bevándorlás-ellenes plakátok ügyében, állítja Balog Zoltán miniszter. Az EMMI tárcavezetője szerint csak szóltak a járőröknek, hogy esetleges rongálásról írnak a neten.

Többször is szóba került a mai parlamenti ülésen a plakát, amin az áll, hogy aki Magyarországra jön 1) nem veheti el a magyarok munkáját, 2) tiszteletben kell tartania a kultúránkat és 3) a törvényeket is. A rendőrség nagyon éber ezen a téren, felvetődött, hogy külön figyelik a plakátokat, nehogy bajuk essen. Egyébként esik, de a rendőrök már el is kaptak hat rongálót.

 Kép: Berecz Valter / Hír24

Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese rákérdezett, ki adott utasítást arra, hogy a rendőrség szervezetten figyelje a bevándorlásos plakátokat:

ki adott utasítást, hogy őrizzék ezeket a plakátokat, Habony Árpád, a belügyminiszter vagy a miniszterelnök?

A miniszterelnök távollétében Balog miniszter válaszolt, azt mondta, a baloldaliak „annyit beszéltek a diktatúráról, hogy elfelejtették, mi a demokrácia” – írja az Index. Ezzel arra utalt, hogy a parlament hozza a törvényeket, a rendőrség pedig betartatja. Balog szerint ha valaki megsérti a törvényeket (rongál), annak vállalnia kell a következményeket.

„A rongálás szabálysértésnek nincs köze a szabad véleménynyilvánításhoz” – tette hozzá. Hiába beszélt a szoci politikus operatív megfigyelésről, a miniszter szerint ilyet nem rendeltek el, szerinte csak arról van szó, hogy „a közterületi szolgálat elrendezése során a közrend fenntartása miatt” figyelmeztették a járőröket, figyeljenek oda erre is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik