Belföld

Gyere haza, fiatal: nem igazán jönnek, de azért sikerről beszélnek

kivandorlas(210x140).jpg (Array)
kivandorlas(210x140).jpg (Array)

Csábít, csábít a kormány, a célkitűzés ötven fő, erre 100 millió forint van, Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. szerint ez siker, rögtön leírjuk, hogy miért.

Czomba Sándor a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára korábban arról beszélt, sok fiatal szeretne hazajönni külföldről, ezért a kormány ott segít, ahol tud. A “Gyere haza, fiatal” elnevezésű program sikeres, már közel 600 a regisztráltak száma, a Facebook elérések száma pedig negyvenezer – mondta a politikus. A program célja, hogy segítse a külföldön dolgozó magyar fiatalok hazatérését lakhatási, letelepedési támogatással és megfelelő munkahely biztosításával.

Ez a szám nem a regisztráltaké volt, hanem ahányan megnézték a bejegyzést. A Nemzetgazdasági Minisztérium aznap kiadott egy közleményt, amiben pontosítottak: 581-en regisztráltak eszerint. Czomba a múlt héten már 800 főről beszélt.

Ma pedig arról írtunk, a 444-re hivatkozva, hogy alsó hangon 300 ezer magyar dolgozik a határon túl, és ha a jelenlegi ütemben pörög a program, akkor 40 év alatt tudnának 5000 főt hazacsábítani. A portál azt írta – forrás nélkül –, hogy szerintük 21 komoly érdeklődő van, azaz aki feltöltötte anyagait a rendszerbe és aki részt vett az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. (OFA) interjúján. A lap számításai szerint ebben az ütemben egy év alatt 126 főt tudnának hazahozni, tehát ha 100 ezer emberünk dolgozik Angliában, akkor 793 év alatt érne be a program.

#siker

Írtunk az OFA-nak, válaszoltak. Nem tartják korrektnek, hogy bő egy hónap után sikertelennek próbálják bélyegezni a programot, arra hivatkozva, hogy nem oldott meg egy negyedszázados problémát, ugyanis szerintük a KSH adatai szerint 350 ezer olyan kivándorolt magyar él a világban, akik 1989 után hagyták el Magyarországot.

„A programra eddig közel 900 fő regisztrálta magát, számuk naponta növekszik. Ilyen rövid idő alatt ezt komoly sikernek gondoljuk, hiszen a részvételhez komoly egzisztenciális döntéseket kell meghozni. (Feltételezhető, hogy korábban a kivándorlásról szóló döntést sem egy hónap alatt hozták meg az érintettek.) Közel egyharmaduk egyelőre nem felel meg a program formai követelményeinek, mert nem az Egyesült Királyságból, hanem más országokból regisztráltak. Az ő programba vonásuk egy későbbi programkibővítés esetén lehetséges.”

A számokról: „eddig 54 fővel történt meg a kapcsolatfelvétel videokonferencia keretében, további 36 fő esetében ez szervezés alatt van. 31 fő esetében már megtörtént a kiközvetítés a leendő munkaadóhoz, a többiek esetében vagy a keresett munkakör pontosítása történik, vagy még a munkaadó programba vonása van folyamatban, vagy pedig már sikeresen elhelyezkedtek a magyarországi munkáltatónál. Első körben azok kiválasztása történt meg, akiknek a képzettsége, végzettsége leginkább megfelel a hazai munkaerőpiac elvárásainak, azaz jellemzően magasan kvalifikáltak és hiányszakmákban rendelkeznek végzettséggel.”

#források

Az eredeti célkitűzése az volt, hogy minimálisan 50 ember jöjjön haza, erre van 100 millió forint. A program kísérleti, amelynek az OFA szerint semmilyen előzménye nincs, így korai lenne értékelni. „Amennyiben a forrásaink elfogynak – az addigi tapasztalatokat átgondolva – a döntéshozó részére javaslatot teszünk az esetleges bővítésre és újabb forrás bevonására.”

Fontos kiemelni szerintük, hogy „több százan regisztráltak, de a programmal kapcsolatban megfigyelhető egy „kivárás”, várják a pozitív híreket, a fejleményeket, a jó példákat”, valamint „a célcsoport elérése és az információ eljuttatása meglehetősen nehéz, tekintettel arra, hogy a kommunikációs eszközök használata meglehetősen korlátozott” – ez utóbbi kicsit zavaros, mert az internet eléggé jó megoldás lehet az információ eljuttatásához.

„Magyar vagyok, az a hazám, ott szeretnék élni, de ez nem lehetséges”

Angliai magyarok oldalunkon már sokszor foglalkoztunk a “Gyere haza, fiatal!” programmal. Több videó riport született a témában. Itt van például Ádám története, aki hat éve él Nagy-Britanniában, az első kilenc hónapban takarított, nyelviskolába járt, mostanra pedig egy magánklinikán helyezkedett el radiográfusként:

Olvasói sztorik