Belföld

300 ezer forintba került egy éjszaka Milánóban Lázár Jánosnak, de még elköltött 450 ezret, csak nem mondja meg, mire

Lazar-Janos(210x140).jpg (Array)
Lazar-Janos(210x140).jpg (Array)

Tud élni a Miniszterelnökséget vezető miniszter. De főleg titokban tud élni.

2013 nyarán egy péntek estét töltött el Milánóban Lázár János. A magyar adófizetőknek ez 298 ezer forintjába került. Azt nem tudjuk, hol szállt ebből meg, de a város összes menő luxushotelében meg tudott volna. Van, ahol ennek a harmadából. A Direkt36 kérte ki a miniszter utazásaira költött pénzeket. 

Azt írják, Lázár a többi kormánytaghoz képest is drágán utazik. A háromszázezres hotelszoba mellett még elköltött százezret valamire, amit el sem mondtak. 

Egy 2013 júliusi olaszországi utazáson hotelre fordított 596 ezer forintnak pont a fele volt az, amelyet Lázár szobájára költöttek. Ez az összeg tartalmazza a szállás megrendelésekor elköltött közbeszerzési díjat is, amely a miniszterelnökségi kimutatás szerint 14 ezer forint volt, írja a lap. 

Lázár 2013 márciusi svájci útjáról korábban azt mondták, hogy a szállás összesen – közbeszerzési díjjal együtt – 481 ezer forintba került, most viszont jóval alacsonyabb összeget adtak meg. A kétfős delegáció számára a hotel összesen 189 ezer forintba került, és ebből Lázár szobájának költsége 103 ezer volt.

A Miniszterelnökség azzal magyarázta a korábbi és a mostani összeg közötti különbséget, hogy az eredeti összesítésben „a szállásköltségtől eltérő tételek, dologi kiadások is a szállásköltség rovatban kerültek feltüntetésre”. A dologi kiadás pedig bármi lehet, ami az utazás során felmerül, kivéve az ételt, mert azt a napidíjból kell megvenni. Ha telefontöltő kell, az dologi kiadás. 

Lázár kétnapos zürichi útján mintegy 290 ezer ment el dologi kiadásra. A Direkt36 megkérdezte, mire, de nem mondták meg. A 2013 júliusi milánói utazáson 1548 eurót (akkori árfolyamon 458 ezer forintot) számoltak el dologi kiadásként. 

Lázár és kísérőjének kétnapos olaszországi útja így akkori árfolyamon számolva összességében több mint 1 millió forintba került. A kimutatásban repülőjegy vagy egyéb utazási költség nem szerepel, de ezek az adatok hiányoznak Lázár több más külföldi útjánál is. Sőt, azt sem tudni, kivel utazott vagy tárgyalt egyáltalán Lázár. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik