Belföld

Körutazást tesz Áder János

áder (Array)
áder (Array)

Az államfő csütörtökön és pénteken Szlovéniában, illetve Olaszországban tesz látogatást, közölte a Köztársasági Elnöki Hivatal.

A köztársasági elnök június 4-én, a nemzeti összetartozás napján első világháborús emlékhelyeket keres fel az egykori isonzói és doberdói hadszíntéren San Martino del Carso, Monte San Michele olasz és Soltan szlovén települések körzetében. Szlovéniában Áder Jánoshoz csatlakozik szlovén partnere, Borut Pahor.

Doberdó az isonzói csaták egyik fontos helyszíne volt az Isonzó folyónál. Az első világháború olasz frontján zajló támadások főként az olaszországi Doberdó ellen irányultak, de jelentős harcok dúltak Görz és Tolmein hídfőknél is az Osztrák-Magyar Monarchia és Németország, illetve Olaszország csapatai között. Pénteken a magyar köztársasági elnök Velencében megtekinti a Mose-zsiliprendszert.

A Mose (Modulo Sperimentale Elettromeccanico) alapkövét 2003-ban engedték le a tengerbe. Az összesen 78 zárókapuból álló zsiliprendszer feladata Velence védelme lesz a klímaváltozás miatt egyre gyakoribb tengerárral szemben. Amikor a vízszint eléri a 110 centimétert, a lagúnák bejáratainál elhelyezett Mose felemelkedik, visszatartva az Adriai-tenger árját. A tervek szerint a zsiliprendszer 2016. decemberében készül el.

Áder Jánost útjára elkíséri felesége, Herczegh Anita is.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik