Belföld

Felügyelet nélkül folynak a kampánypénzek

pénz, forint, euro, frank, deviza, pénzügy, gazdaság (Array)
pénz, forint, euro, frank, deviza, pénzügy, gazdaság (Array)

Nyílt levélben kérik az országgyűlési képviselőket civil szervezetek vezetői, változtassák meg a választásikampány-finanszírozás szabályait annak érdekében, hogy az megtisztulhasson a korrupciótól.

Az Átlátszó, a K-Monitor, a Political Capital (PC) és a Transparency International (TI) Magyarország a kampányfinanszírozásról és az önkormányzatok átláthatóságáról rendezett konferenciát. A tanácskozás előtt tartott sajtótájékoztatón jelentette be László Róbert, a PC választási szakértője, hogy a négy szervezet nyílt levélben fordult az országgyűlési képviselőkhöz, kérve: változtassanak a jogszabályokon annak érekében, hogy a 2018-as parlamenti választási kampány “már ne a kamupártokról és a közpénzkorrupcióról szóljon”.

Jelezte: azt szeretnék elérni, hogy a pártoknak ugyanolyan szigorúan kelljen elszámolniuk a nekik juttatott közpénzekkel, mint az egyéni képviselőjelölteknek a kincstártól kapott támogatással. A parlamenti pártok állami kampánytámogatása tavaly 3,4 milliárd forintot tett ki, miközben, a civilek becslése szerint, a kiadásaik 7,5 milliárd forintra rúgtak.

A TI már korábban is felhívta arra a figyelmet, hogy a kormányoldal országgyűlési kampánya közel 4 milliárd forintba került, a Jobbiké bő 1,2 milliárd forintba, a baloldali pártoké pedig majdnem 1,6 milliárd forintot ért. A törvény értelmében egy párt a parlamenti választási kampányára legfeljebb 995 millió forintot költhetett, és ebből legfeljebb 703 millió forint származhatott állami forrásból. Szoros értelemben véve a kormány pártjainak a parlamenti kampányköltései önmagukban közel 2,8 milliárd forintot értek. Ha ehhez még odatesszük – ahogy a civil szervezetek is tettek – a Civil Összefogás Fórum (CÖF) és a kormány által a Fidesz érdekében folytatott kampányt – ez a kettő együttesen mintegy 1,1 milliárd forintot tett ki – akkor jön ki a kormányoldal majdnem 4 milliárd forintos költése.

Az Állami Számvevőszék? Hiába

A nyílt levélben leírják, a TI már tavaly arra kérte az ÁSZ-t, vesse össze a pártok beszámolóit a valóssággal. Az Országgyűlés „legfőbb pénzügyi és gazdasági ellenőrző szerve” a pártok tavalyi parlamenti kampányköltéseit csak betű szerint – és nem a valós költéseket vizsgálva – értelmezte.

Így nem meglepő, hogy az ÁSZ idén márciusban közreadott jelentése szerint a mandátumot szerzett pártok „kampánytevékenységre fordított összes kiadásai nem haladták meg a törvényben rögzített értékhatárt.”

A kamupártok is vitték a pénzt

A civilek szerint a parlamenti választások másik nagy tanulsága az volt, hogy a kampánytámogatás megszerzésének vágyától vezérelt kamupártok büntetlenül csapolhatták meg az államkaszát. A listát állítani képes, zömében „bizniszpártok” és a jelöltjeik összesen 4,2 milliárd forintnyi közpénzhez jutottak, ebből 3,4 milliárd forintot készpénzben kaptak meg. Ezt a tetemes összeget elvileg a választók meggyőzésére kellett volna fordítaniuk, látható kampányt azonban nem vagy alig folytattak. A civil kampánymonitor számításai szerint a kamupártok együttesen mindössze 320 millió forintot költöttek a kampányukra. A hiányzó közel 4 milliárd forintnak nyoma veszett; az Állami Számvevőszék, bár formai szabálytalanságokat feltárt, nem találta meg a „bizniszpártok” bevallása és a kampányaik tényleges értéke közötti különbség fedezetét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik