Belföld

„Lemegyek a gyerekkel a játszótérre, és kinéznek minket”

telepiek (Array)
telepiek (Array)

Önkormányzati lakásokba költözik 35 mélyszegénységben élő család Pécsen. A telepi embereket nem fogadják szívesen a helyiek, azt mondják róluk, hogy bűnözők, alkoholisták és drogosok. Pedig a legtöbben még nem is találkoztak az új szomszédokkal. Videoriport.

Nagyszabású szociális és lakhatási projektet indítottak Pécsen: a baranyai megyeszékhely négy leszakadt peremkerületében 140, mélyszegénységben élő család kap új otthon. Többségük lakását felújítják, 35 családot azonban a Pécs-Meszesi városrészbe költöztetnek. Az önkormányzat, civil szervezetek, valamint a Magyar Máltai Szeretetszolgálat munkatársainak segítségével választják ki, hogy kik azok, akik más helyen kapnak új lehetőséget.

A több száz fős társasjáték egészen addig csendben zajlott, amíg néhány hete helyi lapokban meg nem jelent egy, egyelőre csak a meszesi lakosok gondolatában élő „Meszesért Egyesület”. Ennek a „szervezetnek” az a nem titkolt célja, hogy elűzze a környékről azokat, akik a program keretében a környéken kaptak lakást. Attól félnek, hogy az új beköltözők lerombolják majd – az egyébként joggal rosszhírű – Meszest. A beköltöztetést koordinálók azonban állítják, a lakhatási projektbe bekerülőket szigorú szabályok szerint választották ki: csak azok költözhettek, akik nagy eséllyel fizetik majd a rezsit, és biztosra vehető, hogy vigyáznak a környezetükre.

Olvasói sztorik