Belföld

Lázár és Brüsszel elbeszélnek egymás mellett az Altus-ügyben

lazar-janos(210x140).jpg (Array)
lazar-janos(210x140).jpg (Array)

Nem jött létre közös álláspont a Gyurcsány-közeli Altus ügyében az Európai Bizottság és a magyar kormány között.

Az Altus-ügyben nem közeledett egymáshoz a kormány és az Európai Bizottság álláspontja – közölte kedden Brüsszelben Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, miután beszélt az ügyről Walter Deffaa regionális politikáért felelős főigazgatóval. A kormány számára elfogadhatatlan, hogy az Altus vezette konzorcium 5 millió eurós (1,5 milliárd forintos) megbízást kapjon magyarországi pályázatok felülvizsgálatára, monitoringjára, és ennek a döntésnek a felülvizsgálatát kéri.

Az EB válasza

Válaszolt az EB-től Defaa is egy levélben. Ebben kifejti, az Altus vezette, 11 külföldi cégből álló konzorcium nyújtotta be az egyik legköltséghatékonyabb pályázatot. Azzal nyugtat, hogy a konzorcium nem kapott különleges jogosítványokat, pusztán megvizsgálja, hogyan használják fel az EU-s támogatásokat az új rendelkezéseknek megfelelően. Szerinte ezért nem korrekt Lázár felvetése, az Altus nem kap aránytalanul sok pénz a projektért.

Viszont hajlandó arra az EB, hogy a tanulmány elkészülte előtt a vizsgálódások adatait megküldi a tagállamnak, ami ezt kéri. Az Altus konzorciumát annyiban is megvédi, hogy Deffaa szerint minden résztvevő aláír egy dokumentumot, amiben vállalja, ha bármilyen összeférhetetlenség merülne fel, kilép a projektből, így a politikai semlegesség elve nem sérül. Deffaa végül jelzi, aggódik azért, ahogy Magyarországon tálalják az egész ügyet, mintha az egész vizsgálat az ország ellen irányulna, holott mind a 28 tagállamot fogják majd vizsgálni.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik