Belföld

Bekészült fiatalok miatt nincs elég mentő hétvégén

Mentőautó (Array)
Mentőautó (Array)

Sorban állnak a mentők péntek és szombat esténként a toxikológián, ezért sincs elég szabad rohamkocsi a városban.

Egyre válságosabb a helyzet a fővárosi toxikológiai osztályokon, akkora nyomás alatt vannak hétvégén a berúgott és bedrogozott fiataloktól. Ráadásul egy péntek vagy szombat este idején annyi fiatalt hoznak be a mentők, hogy sorban állnak a rohamkocsik a sürgősségi osztályok bejáratánál, ami miatt más esetekre nem jut elég autó – írja az Index.

A lap egy mentős fotója apropóján írt a jelenségről: a képen négy rohamkocsi áll sorba a fővárosi klinikai toxikológia előtt. Mentős fórumokon is heves viták vannak a témában, van aki szerint hétvégente a géppark negyede is a toxikológián áll. “3,5 órára esetkocsi nélkül van 120000 ember! Ez a probléma a toxin több évtizede megvan, mégse tesz senki semmit a megoldására!” – írta egy mentős, aki szerint kevés az orvos és a szakképzett ápoló.

Ez nem csoda, az ide bekerülő betegek zöme sokszor ön- és/vagy közveszélyes állapotba kerül a különböző, olykor beazonosíthatatlan drogoktól. Az egyik hozzászóló úgy jellemezte ezt, hogy az osztályokon olyan állapotok vannak, mint a Démonok között című filmben. Ezen a lap által megszólaltatott toxikológus szerint csak az segíthetne, ha nagyobb helyre költözne a toxikológia a Péterfy Sándor utcából, ugyanis a terjedő dizájnerdrogok miatt egyre nagyobb szükség lesz a nagy kapacitásra.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője az Indexnek azt mondta, valóban megnyúlhat a mentőegységek átadási ideje, ha egy speciális ellátást nyújtó osztályra egyszerre több beteg érkezik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik