Belföld

Polt Péter: a Simon-ügy még nincs lefutva

Polt Péter szerint át kell tekinteni a titkosszolgálati eszközök felhasználásának szabályozását, hogy azok hatékonyabban legyenek alkalmazhatók az eljárásokban - írta a Népszabadság.

A Népszabadság mai számában megjelent interjúban a legfőbb ügyész kijelentette: nem a garanciális szabályokon szeretne lazítani. Polt Péter szerint a korrupciós ügyekben jó a tendencia, miszerint tavaly az előző évinél háromszor több, 3200-at is meghaladó eljárás indult, de még ennél is több ügyben kellene eljárni, vádat emelni és jogerős ítéletet hozni.

Elmondta azt is, hogy szerinte túl enyhe ítéletek születnek. “Próbáljuk befolyásolni a bíróságokat, hogy hozzanak súlyosabb ítéleteket, gyakran csak azért nyújtjuk be fellebbezésünket, még akkor is, ha nyilvánvaló, hogy nem sok esélyünk van”. Polt Péter kitért arra is, hogy Simon Gábor volt MSZP-elnökhelyettes ügyének végkimenetele nem a magyar hatóságoktól függ. Elmondta, hogy jogsegélykérelemmel fordultak a svájci és az osztrák hatóságokhoz, és egyes kérdéseikre már kaptak választ, másokra nem.

A lap megfogalmazása szerint Polt Péter “érzékeltette…, hogy bizonyos bűncselekmények miatt már most látható: végül vádemelésre kerülhet sor” az ügyben. Polt Péter arról is beszélt, hogy a kitiltási ügyben az Egyesült Államok hatóságai a mai napig nem válaszoltak információkérésére, hogy vannak-e birtokukban olyan releváns információk, amelyeket bűnüldözési szempontból fel lehet használni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik