Belföld

Politikai osztálylétszám – Kik szeretik Tóbiást?

Tobias-Jozsef(430x286).jpg (Array)
Tobias-Jozsef(430x286).jpg (Array)

A Policy Solutions „Politikai Osztálylétszám” néven, a GfK Hungária Piackutató kutatásait felhasználva elemezte a magyar választók társadalmi hátterét.

Európában mára felbomlottak a hagyományos társadalmi osztályok, amelyek régebben többé-kevésbé homogén kulturális jegyeket mutattak, hasonló érteket vallottak. Egyre tisztábban látszik a magyar társadalom széttöredezettsége is, ám eddig nem születtek publikus kutatások arról, mi különbözteti meg az egyes pártok szavazóinak életstílusát. A Policy Solutions most azt próbálja bemutatni, mi különbözteti meg az egyes pártok szavazóit. A kutatás 20 társadalmi csoportot különböztet meg, ami nem fedi le a társadalom egészét, nem ad teljes leírást az összes szavazói csoportról. A Politikai Osztálylétszám kutatás ugyanakkor összegyűjti a húsz csoport legfontosabb politikai, gazdasági, társadalmi problémáit.

A csoportok közül most az MSZP-szavazók legfontosabb kategóriáit ismertetjük.

Náluk Tóbiás József a szupersztár

Régi munkásosztály

Nagymértékben hasonlítanak a városi kisnyugdíjasokra, de vidéki lakóhelyük, valamivel iskolázottabb hátterük miatt külön csoportot alkotnak. Tagjai inkább MSZP és nem DK-szavazók. A csoport dominánsan 60 évnél idősebbekből, elsősorban férfiakból áll. Ők kisebb városokban, esetleg megyeszékhelyen laknak. Nagyon ritka a csoportban az egyedülálló (elvált, özvegy), szinte mindenki házasságban, élettársi viszonyban él. A csoportra leginkább a középfokú végzettség jellemző.  Tagjai fele még dolgozik, másik fele már (rokkant)nyugdíjas. A dolgozók között jelentősen dominál a magánszférabeli munkahely. A csoport osztálytudata átlagos, az alsó-középosztályba vagy a munkásosztályba tartozónak érezték magukat. Sem a felső-középosztály, sem a legalsóbb rétegek nem képviseltetik magukat e csoportban. A szülőkhöz képest alig emelkedtek a társadalmi ranglétrán, több mint kétharmaduk ugyanolyan végzettséggel rendelkezik, mint felmenője. Ebből adódhat, hogy igen negatívan látják a mostani generációk felemelkedési lehetőségeit. Nem túl magas iskolázottságuk,  anyagi helyzetük dacára kiterjedt kapcsolati rendszerrel rendelkeznek. A csoport tagjai nehezen vagy nagyon nehezen jönnek ki jövedelmükből/nyugdíjukból, az egyik legalacsonyabb bevételű kategória ez.  Megtakarításaik elenyészőek, nem csak arányaiban, hanem összegében is. Ez utóbbi szempontból az összes vizsgált csoport közül a legrosszabb helyzetben vannak. Minden negyedik megkérdezettnek volt banki tartozása, de az eladósodottság nem sokkal magasabb, mint más csoportokban. A lakáshelyzetük nem jó, de nem is a legreménytelenebb: a többség átlagos panellakásban vagy falusi kockaházban él. Sokan laknak vidéki  családi házas környéken is.

Időeltöltés szempontjából egy beszűkült csoportról beszélhetünk, aki kevés hobbinak él. A kertészkedés, barkácsolás, kézműveskedés jellemző. Ugyanakkor relatíve aktív internethasználók. Zenében  mindenevők, a komolyzene kivételével. Legjobban a mulatós zenét kedvelik, de népszerű a popzene is. Egynegyedük valamilyen helyi  civil szervezetben,  körben  tevékenykedik, ráadásul a párttagok száma tekintetében ez a csoport végez az élen. A civil tevékenység főleg a helyi szociális, oktatási szervezetekhez köthető.  Az ismertebb civil szervezetek közül egyikért  sem  „rajonganak”,  a jobboldali civilek pedig egyértelműen ellenszenvesek számukra. Az egyház tanításait szigorúan nem követi senki a megkérdezettek közül, az átlagnál kevesebben vallásosak „a maguk módján”, de a többség nem vallásos egyáltalán.

A csoport újságokat ritkán vesz a kezébe. A tévék közül az ATV-t és Viasat3-t nézik, a rádiók közül a közszolgálatiakat hallgatják. Az interneten az Origót és a nol.hu-t olvassák, sőt a közösségi oldalakat (Facebook) is viszonylag gyakran használják. A politika és a közélet iránt viszonylag nagy érdeklődést mutatnak a csoport tagjai. A magyar demokráciával végletekig elégedetlenek, minden hatodik megkérdezett általában a demokrácia helyett el is tudna képzelni diktatúrát. A csoport kétharmada kifejezetten demokráciapárti. Értékrendjét tekintve ez a legbalosabb csoport, bár relatíve liberálisnak, mérsékeltnek tekinti magát a liberális-konzervatív és a mérsékelt-radikális skálán. A legszimpatikusabb párt számukra az MSZP, de nem ódzkodnak a DK-tól és többi baloldali párttól sem. A Jobbik és különösképpen a Fidesz taszítja a csoport tagjait. Az uniós csatlakozás tekintetében megosztott a közösség. Nem érzékelik, hogy Magyarország feladta a függetlenségét vagy másodrendű tag lenne, de az euró bevezetéséért sem rajonganak.

Az előző rendszer elitje

Nagy hasonlóságokat mutat az egyébként DK-szavazó balliberális értelmiséggel, a fő különbség a vidéki kötődés. A csoport dominánsan férfiakból áll, a 60 év feletti korosztályban felülreprezentált. A 30 és 44 év közötti középgenerációban még jelen van, de ennél fiatalabbak lényegében nincsenek köztük. Jellemzően  megyeszékhelyeken és Budapesten laknak, kisebb településeken nincsenek jelen. A csoport kifejezetten magasan iskolázott, az átlagot jóval meghaladó mértékben találunk diplomásokat és érettségivel rendelkező személyeket köztük. Alapfokú vagy szakmunkás képzettségű személyek nem jellemzőek a csoportra. A korfából is adódóan igen magas a nyugdíjasok aránya, a még mindig aktívak körben azonban valamivel magasabb az átlagnál az állami alkalmazottak, ezen belül is az irodai dolgozók aránya. A vezető beosztású és az értelmiségi munkák ugyancsak jellemzőek. E csoporté a legerősebb középosztálybeli tudat, sőt a kifejezetten felső-középosztálybeliek körében is átlag felett találhatóak meg. Több  mint  háromnegyedük  jobban képzett, mind szüleik, pedig általában már ők is diplomások voltak, így kifejezetten képzett családból származó tagjai vannak a csoportnak. Kiterjedt, „elitista” kapcsolati háló jellemzi a csoport tagjait, elsősorban diplomás emberekkel ápolnak jó kapcsolatot, a kevésbé képzettek között nincsenek szorosabb ismerőseik. 

A csoport jövedelme átlag feletti, de nem kiemelkedő. Vélhetően a nyugdíjasok és a vidékiek nagy részaránya  lehúzza  az iskolázottságból adódó magasabb jövedelemszintet. Ennek megfelelően bár a többség elégedett a bevételével, de a csoport egynegyede kifejezetten nehezen jön  ki nyugdíjából. Ugyanakkormind  arányában,  mind mértében átlagon felüli a csoport megtakarítási szintje. A banki tartozások itt jellemzőek, de egyértelműen nem a legjobban eladósodott közegről beszélhetünk. A lakását tulajdonolja, nem bérli a csoport, de a lakás értéke épp meghaladja az átlagot. A legjellemzőbb lakókörnyezet a panel, de  sokan  laknak társasházban és polgári lakásban is.

A TV-nézés, az újságolvasás és a könyvolvasás a legfontosabb időeltöltésük, de sokak kedvence a kertészkedés és a horgászás. A közösségi oldalakat a többség kerüli. A csoport tagjai a legnagyobb komolyzene rajongók, de hódít körükben a popzene is. A csoport civil aktivitása átlagon aluli, relatíve magas (de így sem kiemelkedő) a szakszervezeti tagok és a különféle lokális csoportokban tevékenykedők aránya. Az ismertebb, politikában is érintett civil szervezetek közül  az  „ellenzékiként” számon tartottakkal szimpatizálnak, a jobboldalikat mereven elutasítják. A csoport – ellentétben a baloldali elit másik felével – részben igen vallásos, a megkérdezettek fele követ valamilyen vallást, egytizede betartja az egyházi előírásokat. A csoport másik fele viszont határozottan elveti a vallást. 

A csoport tagjai intenzív újságolvasók, az ingyenes lapokon túl szeretik a bulvárt, a női magazinokat, a baloldali sajtótermékeket: a Népszabadságot, a 168 órát és a HVG-t. A televíziós csatornák közül a „kötelező” ATV mellett az RTL Klubot többen, a TV2-t és a Story4-et kevesebben nézik. A rádióadók közül ők a Bartók Rádió legnagyobb hívei és a helyi rádiókat, televíziókat, újságokat kedvelik. „Interneten az index.hu-t és a Startlapot használják, de közösségi médiában gyengék”.

Kiemelkedő közéleti, politikai érdeklődés jellemzi a csoportot, amely az egyik legelégedetlenebb a magyar demokrácia jelenlegi helyzetével. A demokratikus rendszerekkel nagyon erősen szimpatizálnak, de a csoport egytizede bizonyos körülmények között a diktatúrát is el tudja képzelni, mint ideális kormányzási formát. Kifejezetten baloldali, liberális, mérsékelt csoportként ezen értékekkel teljesen tud azonosulni. A legszimpatikusabb párt számukra az MSZP, de – érdekes módon – a Demokratikus Koalíciónál a kis baloldali pártok és az LMP is népszerűbb körükben. Gyurcsány Ferenccel inkább ellenségesek, de a Fideszt és a Jobbikot teljesen elutasítják. Az EU-nak alapvetően előnyeit látják, de nem gondolják kiemelkedő mértékben, hogy a tagsággal felzárkóztunk Európa fejlett részéhez.   Baloldali csoportként is szimpatizálnak a rezsicsökkenést támogató rendezvényekkel. Az átlagnál megértőbben, de nem nagy lelkesedéssel tekintenek a Budapest Pride-ra, kifejezetten  ellenszenves számukra a Békemenet.  További részletek itt.


Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik