Belföld

Lázár róka, én delfin vagyok

Lázár, róka (Array)
Lázár, róka (Array)

Nálunk egy animális szocialista önvallomás a csúcs ma a parlamentből, ezüstérmes a fölgyulladt EU-zászló. A nap kérdése pedig ez: vajon hős az a fiú, akit papírtalpú bakancsban kiküldenek megfagyni Szibébériába?

16.27 Ördögűzés

A fotóst ma az össze-visszaforgolódva, a padtársukkal, vagy kitekert derékkal-nyakkal, úgynevezett ördögűző-pózban a mögöttük ülővel beszélgető képviselők ihlették meg. Össze is gyűjtött belőlük az ülés során – hogy az újságírás egyik legősibb, méltán gyűlölt modorosságával éljük – egy csokorra valót. Mindezt természetesen a felszólalások, kérdések, válaszok és viszonválaszok közben, azaz ezek a honatyák bizony nagyon nem oda figyeltek, ahova kellett volna. Dühöngjön egészségére, mi búcsúzunk. Meg az ülés is véget ért.

.

 

16.04 Magában beszél a Jobbik

Öt jobbikos napirend utánival zár mára a Ház. Először a tapolcai győző, Rig Lajos beszél városa kórházáról (bővebben helyszíni riportunkban), aztán Hegedűs Lórántnéé a szó, majd Apáti István kérdi, “érnek-e annyit a szatmári gazdák, mint egy fél stadion?”. Utóbbi képviselő egy jégviharról számol be úgy, hogy az időjárási jelenség “Románia felől érkezett csonka-Magyarország területére”. Őt Z. Kárpát Dániel követi, követelve, hogy legyen sanszuk a fiataloknak lakáshoz jutni, s majd Novák Elődé lesz az utolsó, biszkuzós szó.

Tíz jobbikoson kívül csupán Nagy államtitkár ül bent, valamint az amúgy általában is példásan köteleségtudó Hirt Ferenc – vagyis gyakorlatilag magában beszél a Jobbik.

Egy pillanatra föltűnik Rétvári Bence, üdvözlik is a radjobbosok, ám az államtitkár kissé zavartan visszaint, s jelzi, csak a mappájáért jöt, s azon nyomban távozik is a teremből.

 

16.01 Fázik a feneke, fáj a dereka

Csálé narancs ülőpárna és égkék derékpárna kombóját hagyta maga után a fideszes Simonka György. A derékpárna amúgy tényleg parádés találmány, ajánljuk hosszú autóutakhoz, rákerestünk, most akciósan 2840 forintért kapható gyógyháttámasz néven; némi hátrány, hogy pont ebben a színben.

 

15.43 Lui Vuittonba rondítana

Mármint a „ficsúr képviselők” többsége, ha akár csak egy napig talicskát kellene tologatnia. Ezt a jobbikos Ander Balázs vélelmezi a „Pusztulás – Dél-somogyi falujárás” című napirend utáni sorozatának harmadik részében. Istvándi községet említi, ahol roma a polgármester, s nem bánik kesztyűskézzel a helyi renitensekkel. Ander azon aggódik, nehogy megtalálja őt az Amnesty International, s fasiszta jobbikos címkét ragasszon rá. A mondandó vége az, Ander kéri a t. Házat, támogassa „a Jobbik vidékmentő elképzeléseit a költségvetési vita során”.

 

15.31 F.É.R.F.I.

Amíg a napirend utániakat hallgatjuk, nézzük a tökéletes Pick Up Artistot (PUA), aki a legváratlanabb helyen, a patkó hátsó sorában bukkant fel olyan téglaszín zakóban, amelynek birtoklását előfeltétellé kellene tenni minden csajozós tanfolyamra jelentkező számára. Nézzék ezt a testtartást! Egyenes, peckes, büszke, ha ő megindul, nem tér ki semmi elől!

Ha valaki nem tudná, a PUA-nak ülni is tudni kell, íme:

Target megérkezik, az opener az arckifejezése alapján tíz per tízes, shittesztet foghegyről hárítja:

Miután előkészítette a terepet, jöhet az oldschool gentleman manőver, kész, célszemély becserkészve.

Mi vennénk tőle leckéket.

 

15.21 Fogyunk

A jobbikos Dúró Dóra a népességfogyásról beszél, arról, hogy ma már családonként négy gyereket kéne vállalni, hogy forduljon a kedvezőtlen trend. Az időközben a terembe érkező Rétvári magasztalja Dúrót, mondván, néhány félmondatot kellene csak kicserélni a képviselő asszony felszólalásában, s akár kormánypárti potentát is elmondhatta volna azt. Értsd: dicséret illeti a kormány családpolitikáját.

 

15.07 Reagálna – ha itt lenne

“Eldönheti, reagál-e”, ezt írtuk eggyel lejjebb arra, hogy a napirend utánik során nem kötelező a kormányzati replika.

Mondjuk így nehéz is.

Jelen egy (1) kormányzati fő (Nagy István, agrárium).

 

14.44 Kriszta néni gyermekfelügyelőként dolgozik

Százezret keres, rákos, s mellékállást kell vállalnia; járna neki és kollégáinak némi fizetésemelés. Szél Bernadett hoz be így személyes történetet a Házba – ez már a napirend utánik etapja, ilyenkor nem kötelező replikzni, a kormány illetékese eldöntheti, kíván-e reagálni.

Ikoty István Trianonra emlékezik, “az igazságtalanság és az önhittség pillanatára”. A képviselő szerint Trianont elfelejteni hiba, s hiba az is, ha visszaengedjük a mába. Mi a tennivaló? Segíteni a határon túli magyarokat.

 

14.27 Farkas Flórián keze s lába a téma a patkóban

Az LMP százmilliós nagyságrendben tárt föl visszaéléseket a Roma Önkormányzat egy projektjénél, melynek vezetője Farkas Flórián – ezt a ma különösen aktív, zöld Ikotity István idézi fel, rögzítve, hogy az ügyben a hatóságok is megmozdultak, s kérdi „mikor engedik már el Farkas Flórián miniszterelnöki biztos kezét?”

Lázár János reméli, Farkas Flórián megáll a saját lábán, s nem kell fogni a kezét, amúgy pedig a kormánytagokkal szemben komoly elvárásai vannak Orbán Viktornak, s ha valamelyik kormánytag nem kellő körültekintéssel jár el, távoznia kell. De itt még nem tart a dolog, hiszen zajlik a vizsgálat (egyebek mellett) az emberi minisztériumban. Amúgy meg a magyarországi cigányság ügye sokkal fontosabb az emlegetett vélt vagy valós visszaélésnél.

 

14.07 Lázár János ma estére berendelte magához a Posta vezérét, Németh Lászlónét

Az ok: sztrájkhelyzet alakult ki a cégnél. Nem mellesleg azt is megtudjuk az azonnalizó jobbikos, Sneder Tamás kérdésére reagáló főminisztertől, hogy a kormánynak továbbra is komoly terve van a cégmonstrummal.

 

13.59 Új tanácsadó cég segíti a kormány paksi beruházását

Ami aggasztja Heringes Anitát.

„Bizonytalan, rossz munkahelyi hangulat kezd kialakulni az erőművi dolgozók között” – ez a szocialista képviselő asszony atomdiagnózisa. Heringes Anita úgy tudja, a minapi vezérkarcsere után létszámcsökkentés vár a paksiakra.

A kormány tovább szeretné javítani a jelenlegi jó működést, ezt válaszolja Lázár János, ecsetelve, hogy a szokásosnál is körültekintőbben, gondosabban járnak el Paks-ügyben. Cél az átláthatóság. (Jó, hagyjuk már azt a titkosítást.)

 

13.47 Emberkísérlet a közoktatásban?

Illetve “diákkísérlet”, konkrétan a tankönyvekkel. A zölt Ikotity István haragszik az új tartalmú tankönyvek miatt, melyeket, nem meglepő, Rétvári államtitkár a védelmébe vesz. Ikotity kusza, zavaros, pontatlanságtól hemzsegő matériát lát, s kérdi, az oktatásügy mikor korrigálja a hibákat. Rétvári szerint korábban tíz évbe telt a pontosítás, de most tán hamarább meglesznek vele.

 

13.39 Még kes

Legyen szociális életpálya-modell! Igen, jobbikos követeli ezt is: Vágó Sebestyén.

“A következő években is számthatnak a kormányzat segítségére” – így Rétvári.

 

13.32 Kes?

„Ugyanaz a kérdés Buda Cash ügyben, mint a múltkor csak a címzett más – a BM nem válaszolt, és a Legfőbb Ügyészség?” – ez már az első azonnal kérdés, elkövetője a szoci Bárándy Gergely. A hozzászólás veleje az, hogy a károsultak megkapják-e valaha a pénzüket. Figyelünk, ahogy a torkunkon kifér (ez is direkt), de nem sikerül kihüvelyeznünk a választ a Legfőbb Ügyész helyettese, Belovits Ervin szavaiból. Sikerült számlákat zárolni, tán ez a hír, s amit onnan lefej a hatóság, mehet az ügyfelekhez.

 

13.29 …és most: divat!

Virágminta a pusztaságban, lehorgasztott fejjel, emaillel.

 

13.17 Rovar volt a kórházi gyerekek tányérján – de ősztől már teljes kiőrlésű a menü

A bringások után a fekvőbetegeket is mai fókuszába helyezi a Jobbik. Lukács László “Mivel etetik a betegeket?” címmel kérdez, felhánytorgatva, hogy 2009 óta változatlanul napi 550 forintból kellene étkeztetni az ellátottakat, így “egy szelet óriáspárizsi és egy szelet kenyér a vacsora”, sőt “találtak már rovart is gyermekélelmiszerben”.

Szeptembertől több tej és tejtermék, zödség, teljeskiőrlésű gabonatermék, s kevesebb cukor só kerül a betegek tányérjára – ígéri Rétvári. Azt már a folyosón tudjuk meg tőle, hogy marad az 550 forint.

 

13.09 Végünk lesz, ha jön a hőség?

Vízbe fúlunk a Balatonon? Mi lesz nyáron a mentőszolgálattal? A zöld Ikotity járja körül e kérdéskört kettő percben.

Létszám rendben, pénz van, a siófoki és a fonyódi mentőállomás, bár pont szezonban újítják föl, üzemel – ezzel nyugtat Rétvári.

 

13.03 Semmiből sehová

Ez a jelenlegi kerékpárutak földrajzi meghatározottsága – Ander Balázs szerint, aki kétkerékérzékenységével igazolja, hogy a (bringás) nép felé fordul a Jobbik.

“Hétszázötven kilométernyi útépítést már bejelentett a kormány 2020-ig” – ez a válaszadó Tasó államtitkár által közölt örömhír. Külön üdvözöljük a képviselő türkizkravátliját.

 

12.59 Hány embernek kell még bekattannia, hogy önök észbe kapjanak?

A szoci Kórózs Lajos követeli, ne csökkenjen a kábítószerhasználat megelőzésre fordítandó pénz.

“Szerváltás történt”, ezt Rétvári államtitkár mondja, e szókapcsolattal írva le, hogy ma már nem fűvel, hanem szintetikus cuccal bódul a magyar. Ígéri: nem csökken az antidrogista lé.

 

12.51 Delfin jött szembe velünk a parlamenti folyosón – cukiság, villáminterjú

Tukacs István: Delfin vagyok

NIncs öt perce, hogy állatkertezett egyet az ülésteremben Lázár Jánossal.

Így volt.

Lázár milyen állat?

Hohohó!… Róka. Ravasz róka.

És ön milyen állat?

Én? Talán delfin… Igen, delfin vagyok.

Nyírségi delfin. Honnan az álom?

Régi vágyam delfinnel úszni az óceánban.


Stimmel?

 

12.44 Lázár Tukaccsal barizik – melyikük milyen állat?

A fideszes főminiszter és a szoci képviselő is az állatok, sőt az állatkertek barátja – és ez csak most derül ki, annak kapcsán, hogy Tukacs Nyíregyházára remél zoo-fejlesztést.

Nyíregy joggal reménykedhet, tudjuk meg Lázártól, hiszen már csak a földrajzi elhelyezkedése miatt is a kormányfigyelem homlokterében áll.

Ha már ilyen kommentbuzdítós napunk van: önök szerint milyen állat illik Tukacshoz, s milyen illik Lázárhoz?

 

12.33 Tricepszre gyúrsz vagy miniszterelnökségre?

Itt az ideje, hogy elindítsuk a mai képaláírás-bajnokságot. Irány a kommentdoboz! De ne feledjék a háborús kommenteket se (11.49-es poszt)!

 

12.23 Horváth Imre hangjával baj van

A szocialista képviselő “Hol vannak a pályázati kiírások?” címmel kérdez. Felettébb rekedten. Sürgős gégészeti kivizsgálást javaslunk. Tök komolyan. (Van fogalmuk, micsoda bajok lehetnek az ilyenből? A minap hallgattunk meg egy fül-orr-gégészt, nem zaklatnánk önöket, de annyit csak ideírunk: ha egy hét után nem múlik, irány az orvos, mert nem tréfadolog.)

Tállai államtitkár válaszol, s tőle annyit jegyzünk fel, hogy “kihelyezésre kerül”. És aki ilyet mond, attól a következő tíz percben semmit sem vagyunk hajlandóak idézni. Tállaitól sem.

 

12.21 Lázár ki-bejár

Most épp ki. Nem, leül hátul. Be, ki, be, hátra, előre, hátra – így tudjuk leírni az elmúlt bő tíz percét.

 

12.19 Bravúr: itt a nap leghosszab kérdéscíme

“Önök azt szajkózzák, hogy nincs döntés a Corvinus Egyetem sorsát illetően, de miért nem vetnek véget a kialakult helyzetnek és tesznek ígéretet ara, hogy nem darabolják fel az egyetemet és nem költöztetik el a karokat?”

A jobbikos Farkas Gergely grafomániáját illeti dicséret (vagy mi) érte.

Hangulatkeltés van, hisztéria, mérgezés, s ez káros. Rétvári válasza ez. “A kormány következetesen végrehajtja a átlátható programját.” Bármi is legyen az.

 

12.16 Lázár elkésett. De már itt van, s iszonyú aktív

Ez bizony elég ciki, mármint a késés. A malőr miatt csúszik a zöld Ikoty István „Mikor írja már ki a Miniszterelnökség a Vidékfejlesztési Program pályázatait?” című kérdése. Válasz: hamarosan.

 

11.56 Púpharmadolás, kétszerkétsávosodás

A kérdésekre térünk át. A szoci Szakács László a kórházak adósságát veszi elő, konkrétan azt, hogy a hatvanmilliárdos beszállítói adósságból mindössze húszmilliárdot rendezett a központi büdzsé. Rétvári Bence államtitkár “szeretné levenni a kórházak válláról” ezt a púpot. S állítólag heteken belül le is veszi.

A jobbikos Sneider Tamás a 2-es főút fejlesztéséről kérdez. A válasz szerint a Budapest-Vác út kétszer kétsávos fejlesztése sínen (képzavar, direkt), de hogy a határtól tovább hogyan lesz, egyelőre talány, ugyanis a szlovák féllel nem sikerült megegyezni.

A jobbikosok mindenesetre nagyon erősek ma nyakkendőfronton:

 

11.49 Hősök Vasárnapja – hős vagy áldozat? Tessék kommentelni!

A múlt század háborúiban elesett hősökre emlékezik a fideszes Varga Tamás.

Önök mit gondolnak a “hősözésről”? Hős az a fiú, akit kirángatnak kis falujából, aztán pocsék fegyverrel, papírtalpú bakancsban kiküldik megfagyni Szibériába? Vagy inkább áldozat? És aki a parancsot adja? Az mi?

Kommentelnének? Ennek tán több értelme, mint anyázni a jelen képviselőket.

 

11.34 Vona: Felgyulladt egy uniós zászlót

A Jobbik elnöke napirend előtt EU-zik, indításként felidéz egy három évvel ezelőtti jobbikos tüntetést, ahol “felgyulladt egy uniós zászló”, amit “bizony fájlal a Jobbik”.

Úgy folytatja: “De nem ez a lényeg, hanem ami a programban van.” S mi van a programban? Az, hogy a Jobbik nem kívánja kiléptetni Magyarországot az Európai Unióból, hanem a csatlakozási szerződést szeretné újratárgyalni, valamint népszavazást tartatna a tagságról. (S tán azzal léptetné ki.) Az egyik fő cél, mondja Vona, hogy megvédjük a magyar élelmiszeripart.

“Ez már nem is damaszkuszi út”, hanem kaméleonság – reagál L. Simon László, utalva a Jobbik középre húzódására. Aztán persze rugózik a “felgyulladt a zászló” eufemizmuson, párhuzamba hozva azzal, hogy a Népszabadság főszerkesztője nem az általa elgázolt biciklistáról beszélt a minap, hanem arról az emberről, aki a vele való ütközés után hunyt el.

Sajátos asszociáció.

A Jobbik kórusban kiabál, alig érteni, mit, L. Simon pajzán verseit hozzák föl (miért is?), ötvenhatosoznak, s idekevernek minden nem idekeverendőt, mintha egy bazmeg is elhangzana. L. Simon kéri a levezető elnököt: jegyzőkönyvezzék a “botrányos bekiabálásokat”.

L. Simon megismétli, amit Orbán Viktor szögezett le legutóbb pénteki ötévesében: a magyar kormánynak esze ágában nincs kilépni sem az EU-ból, sem a NATO-ból. Az államtitkár követeli: a Jobbik valljon színt, szégyelli-e magát a zászlóégetés miatt.

 


11.29 A csóróság a sláger

A szocik jóformán egyetlen témája hónapok óta az “egyre rosszabbul élünk”. Most épp Gúr Nándor kéri számon az ígért egymillió munkahelyet a “cserbenhagyás költségvetése” (jövő évi büdzsé) kapcsán.

Czomba államtitkár elmúltnyolcévezik: a balos kormányok növekvő államadóságot és megduplázott munkanélküliséget hoztak hazánkra. Ez mind igaz, de abba kéne már hagyni.

Bekiabálás, visszakiabálás, rendreutasítás – csipetnyi csapatok is képesek pillanatokra hangzavarba fojtani egy ülést.

 

11.21 B-heti büfé

Amúgy B-hét van, vagyis nem délután egykor, hanem már tizenegykor indul a buli, cserébe nincs éjszakázás.

Van napirenden kívüli, van azonnali kérdés, plusz sima kérdés, és kész. Képviselőt viszont elég keveset találni a patkóban. Be kéne nézni a büfébe.

Saccolunk: a szocik nagyjából negyven százaléka tette tiszteletét, Jobbik szintén negyven, Fidesz-KDNP öt százalék, LMP egyetlen fő.

 

11.16 Nem csak közszolgának lenni jó. Áramot fogyasztani se kutya

Ezt a KDNP-s Földi Lászlótól tudjuk. Meg a válaszadó államtitkártól, akinek, ciki, nem jut eszünkbe a neve, a kivetítő pedig bedöglött. “A távhőfogyasztók által realizálható megtakarítás…” – ilyes mondatok hagyják el az ajkát.

 

11.11 Nem süllyedünk

Szél belejön, lassan, ebbe a parlamenti rétorkodásba. Egész pofás napirend előttiben követelte az imént a béremelést a közszférában. Persze involvált, mint mindig, de a hevesség most nem ment az artikuláció és a mondanivaló rovására.

A válasz Kovács Zoltán miniszterelnökségi államtitkártól érkezik – ha minden szava igaz, akkor e hazában mindenki jobban keres, egyre jobban, még jobban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik