Belföld

Ez történik, ha nincs rendben a taj száma

Az egészségbiztosítási jogosultságot az orvosok színekkel ellenőrzik. A gyerekeknél ritkán van gond - írja az InfóRádió.

Az InfoRádiónak Hegyes Enikő, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár nemzetközi kapcsolatok és jogviszony nyilvántartási főosztály vezetője nyilatkozott. “A taj szám beütésével azonnali online választ kap a szolgáltató a taj szám érvényességéről, illetve érvénytelenségéről” – mondta el, hozzátéve: a rendszer négy lámpaszínt jelezhet: a pirosat, a zöldet, a barnát, illetve a kéket.

A kék lámpaszín azoknál gyullad fel, akik külföldi, EGT-tagállamban rendelkeznek biztosítási jogviszonnyal. Számukra térítésmentes ellátás nem nyújtható, ahogyan azoknak sem, akiknél barnán világít a szerkezet: ők azok, akik külföldön telepedtek le, és ezt az okmányirodában, illetve a KEKKH felé be is jelentették.

A piros lámpaszín azt jelzi, hogy valakinek érvényes taj száma, de rendezetlen jogviszonya van, ők azonban jogosultak az ellátásra.

Fő szabály szerint gyerekeknél nagyon ritkán fordul elő, hogy nincs rendben a jogviszony, azonban előfordulhat, hogy egy gyereknek sem lakó-, sem tartózkodási helye nincs Magyarországon, ilyenkor jelezhet piros lámpát a rendszer. De ebben az esetben is teljes körű ellátásban fog részesülni térítésmentesen – mondta el a főosztályvezető a rádióban, aki emlékeztetett: 2007 tavasza óta az Országos Egészségbiztosítási Pénztár kötelezettségként írja elő, hogy minden orvos-beteg találkozó alkalmával jogviszony-ellenőrzést kell végeznie az egészségügyi szolgáltatónak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik