Belföld

Sallai R. Benedek bepereli az agrártárcát és annak államtitkárát

Személyiségi jogi pert indít a Földművelésügyi Minisztérium és államtitkára, Bitay Márton ellen valótlan állításaik miatt Sallai R. Benedek, az LMP országgyűlési képviselője, de azon médiumok ellen is, akik az állításokat kritika nélkül átvették.

Ahogyan mi is beszámoltunk róla, Bitay Márton a többi közt az M1 aktuális csatornán szerdán azt mondta: Sallai R. Benedek, az érdekeltségébe tartozó cég, valamint családtagjai több mint 216 hektár állami földet használnak. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter kedden a politikus interpellációra adott válaszában pedig kifogásolta, hogy a képviselő folyamatosan támadja a kormány birtokpolitikáját, majd példát hozott arra, a képviselő haszonélvezője annak.

Sallai R. Benedek cáfolja, hogy a kormány birtokpolitikájának haszonélvezője lenne, de azt is, hogy maga kétszáz hektár feletti állami földet használna. Mint mondta, azt várja a bíróságtól, hogy megállapítsa: a minisztérium és az államtitkár hazugságokat terjesztett, és kötelezze őket a valós tények közlésére.

Hozzámaszatolták

Kifejtette: egyéni vállalkozói tevékenysége keretében nem rendelkezik állami földdel, felesége nyert két pályázaton összesen 50 hektárnyi területet. “Amit hozzámaszatol még a kormányzat”, az egy nonprofitként működő kft. által nyert 150 hektárnyi terület. Az Alsó-Berettyó Melléki Kft. zömében természetvédelmi szervezetek tulajdonában van – ezek egyike egy korábban általa vezetett egyesület -, csekély, néhány százalékban azonban olyan magánszemélyek is birtokolják, akik felajánlották saját védett területeiket, köztük ő és a felesége. Hangsúlyozta: a kft. védett területeken, őshonos magyar fajták fenntartásával foglalkozik.

Beszámolt arról is: az LMP országgyűlési képviselői maguk és hozzátartozóik vagyonnyilatkozatát is közzétették honlapjukon és azt is kezdemányezni fogják, hogy a képviselői vagyonnyilatkozatok a jövőben a földhaszonbérleti jogok adatait is tartalmazza. Hangsúlyozta: továbbra is fenntartja a földművelésügyi tárca bírálatát, amelyeket a minisztérium nem cáfolt. Állításai szerint több tízezer hektárt juttattak olyan személyeknek, akik nincsenek rászorulva az állami földbérletre, a vidékfejlesztési forrásokból több ezermilliárd forint megy el olyan milliárdosoknak és politikusoknak a háttérországába, akik erre szintén nincsenek rászorulva. A kormány vidék- és birtokpolitikája pedig tönkreteszi a vidéket, a forrásokat ugyanis “haveri körnek fizetik ki” – mondta el az LMP-s politikus.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik