Belföld

Marakodnak a fideszesek Rogán székéért

rogán kósa (Array)
rogán kósa (Array)

A jelenlegi frakcióvezetőt nemrég válaszották újra, méghozzá nagy egyetértésben, de Orbán minisztert csinálna belőle. Rogán pozíciójáért már meg is indult a harc a frakcióban.

Megírtuk már korábban, Rogán Antal kabinetfőnök lehet, és ezzel Lázár Jánossal egy szintre kerül. A Miniszterelnökséget vezető miniszterhez közel álló forrásunk ugyanakkor leszögezte, a miniszter ezt nem a minisztérium struktúrájára, hanem a saját sorsára értette.

A hvg később hozzátette, Lázár akár le is mondhat, egyik munkatársa szerint “János halálosan komolyan gondolja, hogy lemond, ha a Miniszterelnökség hatásköreit összekuszálják, és nem lesz világos, ki miért felel.”

Pedig Rogán Antal munkáját annyira nagyra értékelték a Fideszen belül, hogy április végén a Fidesz képviselőcsoportja – Orbán Viktor miniszterelnök javaslatára – egyhangúlag újraválasztotta a Fidesz frakcióvezetőjének. Az alakuló ülésen alapszabály szerint egy évre választottak frakcióvezetőt, majd ennek letelte után a parlamenti ciklusból hátralévő három évre, de úgy néz ki, feleslegesen. Parlamenti pletykák szerint Rogán egyébként sem volt túl népszerű a frakció körében, ha miniszter lesz belőle, jöhet az új ember – de

ki ül Orbán mögé?

Több név is pörög, kormánypárti forrásainkkal beszéltük át, kinek mennyi esélye lehet.

Elöl Kósa és Rogán, hátul balra Tuzson Bence nyomkodja a telefonját, hátul jobbra pedig Gulyás Gergely figyel
Kép: MTI / Kovács Tamás 

Kósa Lajos – a Fidesz alalnöke, Debrecen volt polgármestere. A frakcióvezetőséghez való viszonyát leginkább egy csodagyereknek tartott futballistához lehet hasonlítani, beszélik, beszélik, hogy befut, de a végén az egészből semmi sem lesz. “Ő a legnagyobb név, de nem biztos, hogy vállalná, kivéve, ha Orbán rászól” – véli névtelenséget kérő forrásunk a frkacióból.

Németh Szilárd – A rezsipápa neve is többször, több helyről felvetődött már, az Index információi szerint is esélyes a posztra. Németh “már így is sok mindenhez ért” – így foglalta össze a korábbi csepeli polgármester karrierútját egy másik képviselő. Ő vezényelte le a rezsicsökkentést, amivel választást nyert a párt, Orbán elégedett vele. Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának fideszes elnöke, valamint a sportéletbe is bekapcsolódott már, ugyan nem foci, ő a Magyar Birkózó Szövetség új elnöke. Kérdés, hogy egy ekkora frakcióval elbírna-e, “de vállalná, már elkezdett helyezkedni.”

Kép: MTI / Kallos Bea 

Tuzson Bence – “Teljes abszurditás. Képtelenség, de nagyon ambiciózus, harcol a pozícióért” – egybehangzó vélemény ez forrásainktól. Tuzson új arc a politikában, ő a Fidesz szóvivője. “Ezt teljesen jól csinálja, de ennyi. Ennél egy frakcióvezetőnek többet kell csinálnia. Őt nem szavazná meg a frakció” – tette hozzá egyikük.

Nyitrai Zsolt – új névként vetették fel beszélgetőpartnereim, ő a Fidesz Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Igazgatóságának vezetője. “Mihelyt bedobták Tuzson nevét, a frakcióból néhányan elkezdtünk agyalni, ki lehetne, többeknek ő jutott az eszébe, alkalmasabb lenne a feladatra.”

Érdekesség, hogy nem a jelenlegi frakcióvezető-helyettesek tolonganak a székért, pedig olyan fideszes “nagyágyúk” is betöltik ezt, mint például Selmeczi Gabriella, Papcsák Ferenc vagy épp Gulyás Gergely. Azt azonban nem árt tudni, hogy

a frakcióvezetők élete nem csak játék és mese

Főleg a kétharmad elvesztése után nem. Reiner Roland, a Republikon Intézet elemzője a Hír24-nek elmondta, amióta nincs Fidesz-kétharmad, sokkal nagyobb és felelőségteljesebb a frakcióvezető feladata. “Erős ember kell a frakció élére, most össze kell fogni az embereket a szavazásoknál” – véli. Egyre gyakoribbak a kiszavazások, megjelentek a párton belül a törésvonalak, erre is figyelni kell a vezetőnek. Azon túl, hogy a szavazások előtt a frakció első embere kiabálja hátra társainak, hogy melyik gombot nyomják, beszélnie is jól kell a parlamenti nyilvánosság előtt. “Ebben Rogán jó volt, de emlékezzünk a 2006 és 2010 közötti Navracsicsra, az ő napirend előtti felszólalásai is emlékezetesek voltak.”

A fenti jelöltek közül Reiner Kósát tartja a legesélyesebbnek, de hozzáteszi: “a pártban elfogytak az erős emberek, a régiek – Pokorni például – kikoptak, az utánpótlás pedig hiányzik.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik