Belföld

Jobbik: Orbánnak a korrupt gazembereket kellett volna megneveznie

orbán (Array)
orbán (Array)

A Jobbik szerint a kormányfő beszédében beismerte a kormányzatot átszövő korrupciót és a hatalmi arroganciát, azonban ezzel öt évet késett. Az MSZP autoriterezett, a DK bóvlizott.

Mirkóczki Ádám, az ellenzéki párt szóvivője pénteken sajtótájékoztatón reagált a Polgári Magyarországért Alapítvány Ötéves a kormány című konferenciáján elhangzottakra. Hiteltelennek nevezte a korrupció és a visszaélések ellen hirdetett zéró toleranciát és azt mondta: ha Orbán Viktor ténylegesen szeretne tenni valamit, akkor minimum eljárások megindítását kellett volna bejelentenie, meg kellett volna neveznie “fideszes korrupt gazembereket”, konkrét ügyeket.

A jobbikos politikus tévedésnek tartotta, hogy a Fidesznek a nemzettel van közös szenvedélye, szerinte ugyanis a kormánypártnak a szocialistákkal van, ez pedig a korrupció. Mirkóczki Ádám szerint az emberek három időközi választáson már véleményt mondtak erről és legkésőbb 2018-ban pont a korrupció és a hatalmi arrogancia miatt zavarják el a kormányt.

A többi ellenzéki párt is reagált a beszédre. Az MSZP szerint a beszéd azt jelzi: Orbán ugyanott tart, mint öt évvel ezelőtt. Szétzilálta az országot, a kormánya kompetenciáját és egyedüli döntéshozóvá vált – mondta Tóbiás József elnök-frakcióvezető. Szerinte Orbán kétségbeesett és sikertelen kísérletet tett a kormányzati válság és a Fideszen belüli belháború rendezésére. Felszámolta azokat az igazodási pontokat, amik Európához, a szakmaisághoz és a társadalmi kontrollhoz vezettek volna. Magyarországnak sikerre lenne szüksége, és arra, hogy legyen esély a boldogulásra – fűzte hozzá.

Tóbiás az elmúlt negyedszázad legrosszabb kormányának nevezte a jelenlegit, autoriter kormányok örökösének. A kormány leváltását követően újra kell építeni a társadalmi, közjogi és demokratikus berendezkedést. Szerinte Orbán gyűlöletkeltést folytat a menekültügy vagy a halálbüntetés kérdésében.

 

A Demokratikus Koalíció szerint Magyarországnak nincs szüksége Orbán Viktorra, így ideje lenne előrehozni a változást. Gréczy Zsolt, a párt szóvivője pénteken a kormányfő beszédre. Mint mondta, a nettó államadósság emelkedett, a GDP változása pedig 2010 és 2014 között a statisztikai hibahatáron belül volt, amellyel a környező országok mindegyikénél rosszabbul teljesített Magyarország, amit a hitelminősítők a bóvli kategóriában jegyeznek.

A foglalkoztatási adatokon szerinte a “vízfejjé dagasztott államigazgatás” javít, eközben a versenyszférában szintén a hibahatáron belül volt a munkában állók számának növekedése. 2014-ben hatszor annyian költöztek külföldre, mint 2009-ben, és az elmúlt öt évben ötször annyian haláloztak el, mint ahányan születtek – fűzte hozzá. Gréczy “megnyugtatónak” tartotta, hogy a miniszterelnök nem akarja az ország kilépését az Európai Unióból, “most, hogy ő, a családja, az összes rokon, barát már jól megtollasodott az uniós támogatásokból”.

Az Együtt szerint az Orbán vezette kormány ötéves eredménye az, hogy soha nem volt annyi szegény ember Magyarországon mint ma, továbbá kétszer annyian hagyták el az elmúlt öt évben az országot, mint 1956-ban. Juhász Péter, az Együtt alelnöke a konferencián elmondottakra reagálva azt mondta, “ma a Habony Árpádok féle embereknek áll a világ, és a keményen dolgozó kisembereket kisemmizték”.

Juhász az elmúlt öt év nyertesei közé sorolta Lázár János miniszterelnökséget vezető minisztert, akinek a karján “újabb többmillió forintos óra ketyeghet” a trafikok elvétele miatt. Nyertesnek tartja Mészáros Lőrincet, Felcsút polgármesterét, aki pár év alatt a leggazdagabb magyarok közé került; Rogán Antalt, a Fidesz-frakció vezetőjét, aki közel “félmilliárd forintnyi ingatlanvagyonon ül volt alpolgármestereivel és képviselőtársaival”. A sajtótájékoztató közben a párt aktivistái “a kormányzás nyerteseinek” – köztük Habony Árpád, Szijjártó Péter külügyminiszter – arcmását ábrázoló képet vettek a fejükre, miközben egy papírlapra felírt “veszteseken” álltak, így például a betegeken és “a keményen dolgozó kisembereken”.

A Párbeszéd Magyarországért szerint Orbán politikai hagyatéka az, hogy a magyar fiataloknak Magyarország egy kies, depressziós és jövőkép nélküli ország lett. A párt szóvivője, Barabás Richárd pénteken azt mondta, “ma egy álmodozó beszélt álomországról tátott szájú óvodásoknak”. Szerinte a valóság az elmondottakkal szemben az, hogy a kormány háborút indított az államadósság és a munkanélküliség ellen, és ezeket “elbukta”. Háborút indított az oktatás és a tudás ellen is, és ezzel elveszi a fiatalok jövőjét. Kijelentette, nem kérnek Orbán politikai hagyatékából, és mindent megtesznek azért, hogy Orbán uralma a lehető legrövidebb idő alatt véget érjen.

A Magyar Liberális Párt szerint “Orbán Viktor Magyarországa” nem biztosít jólétet, demokráciát és jogállamot, és ebből nem kérnek. Bősz Anett, a párt ügyvivője azt mondta: egy dologban értenek egyet, abban, hogy Magyarország nagy átalakuláson ment keresztül. Szerintük öt év alatt a Fidesz lerombolta a jogállamot, a demokráciát, az egymás iránti toleranciát, az egészségügy pedig csak a benne dolgozók tisztes helytállásának köszönhetően nem omlott még össze. Az ügyvivő szerint soha nem látott mértékű a korrupció és felvetette azt is, hogy azért kelthet riadalmat néhány ezer menekült, mert Magyarország halad afelé, hogy négymillió ember a létminimum alatt éljen.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik