Belföld

Csepreghy: van bizonyíték az 1,5 milliárd forintos Altus-megbízásra

Az Európai Bizottság közbeszerzési értesítőjében az az 1,5 milliárd forintos összeg szerepel az Altus Zrt. vezette konzorcium megbízásánál, amelynek emlegetése miatt a cég több fideszes politikust beperelt - mondta Csepreghy Nándor az M1 aktuális csatornán pénteken.

Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkárának elmondása szerint a nyilvános dokumentumban az áll: az Altus Zrt. vezette konzorcium által elnyert megbízás egy négy részből álló, húszmillió eurós beszerzés egyik eleme, amely mellett ötmillió eurós összeg szerepel. Ez másfél milliárd forintnak megfelelő összeg, vagyis annyi, amennyit fideszes kormánytagok és politikusok eddig is emlegettek a megbízással kapcsolatban – tette hozzá.

Úgy folytatta: a Dobrev Klára, Gyurcsány Ferenc felesége vezette cég ezt “valótlan állításnak” nevezte – közlésük szerint a konzorcium megbízási díja ennek az összegnek kevesebb mint egytizede -, és azt mondta, mindenkivel szemben pert indítanak, aki “nyilvánvalóan valótlan kijelentéseket” tesz a cég által elnyert pályázatról. Csepreghy Nándor ennek értelmében azt javasolta a cégnek, hogy tegyen önfeljelentést.

Az igaz, hogy…

Csepreghy hozzáfűzte: az igaz, hogy a konzorcium 11 cégből áll, de mivel azt az Altus vezeti, nem lehet tudni, hogy a megbízási díjból milyen arányban részesülnek.

A helyettes államtitkár április 19-én közölte: azt kérték az Európai Bizottságtól, gondolja újra, hogy az Altus Zrt.-t bízza-e meg a fejlesztéspolitika magyarországi működésének ellenőrzésével. Dobrev Klára akkor úgy reagált: a cég tanácsadói megbízása az EU összes tagországára kiterjed, tárgya pedig a 2014-2020 közötti új programidőszak tervezési dokumentumainak elemzése. Az Altus vezérigazgatója közölte azt is, hogy a cég működésében Gyurcsány Ferenc személyesen nem vesz részt.

Dobrev Klára kedden jelentette be, hogy a cég beperli Orbán Viktor miniszterelnököt, amiért a kormányfő a múlt héten Strasbourgban skandalumnak nevezte a Gyurcsány Ferenchez köthető Altus Zrt. európai bizottsági megbízását, és azt mondta, üzleti megbízatásnak álcázott formában uniós pénzt adnak egy olyan cégnek, amely egyértelműen pártpolitikai célokra is használja ezeket a forrásokat. Szintén kedden Gulyás Gergely, a Fidesz országgyűlési képviselője azt közölte: a Fidesz kormányzati vizsgálatot kér az Altus Zrt. uniós megbízása ügyében.

Lázár János levelét megírta

Gyurcsány Ferenc pártelnök Brüsszelben kedden arról számolt be: a brüsszeli bizottság négyéves időszakra választott ki három nemzetközi konzorciumot “nagyjából tíz-tizenkét vizsgálati program lefolytatására”. Ennek a teljes keretösszege az a bizonyos 5 millió euró, vagyis másfél milliárd forint, “amiről a fideszesek beszélnek” – tette hozzá. A 10-12 program közül eddig négyet írtak ki, ebből a négyből egyet nyert meg az Altus vezette konzorcium. Egy-egy programnak a megbízási díja Gyurcsány Ferenc szerint “nagyjából kevesebb, mint a tizede” a másfél milliárd forintnak.

Az Altus Zrt. szerdán közölte, hogy a cég által elnyert pályázattal kapcsolatos “valótlan állításaik” miatt beperel több fideszes politikust, köztük Lázár Jánost és Deutsch Tamást.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön közölte, hogy levelet kapott Walter Deffaától, az Európai Bizottság főigazgatójától, aki “beismeri, hogy nem jártak el kellő körültekintéssel, és elmulasztották elvégezni az Altus Zrt. háttérvizsgálatát”. A miniszter jövő kedden Brüsszelbe utazik az ügy tisztázására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik