Belföld

A szakszervezetek “bedőltek a politikai szirénhangoknak”, de most össze kell fogniuk

szakszervezet (Array)
szakszervezet (Array)

A szakszervezetek együttműködésének fontosságát hangsúlyozta Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke a szervezet megalakulásának 25. évfordulója alkalmából rendezett jubileumi választmányi ülésen pénteken Budapesten.

Az érdekképviselet vezetője ünnepi köszöntőjében úgy fogalmazott: a rendszerváltás miatti nagy csalódást az okozza, hogy a munkavállalók, a bérből és fizetésből élők hiába megkerülhetetlen tényezői a társadalomnak, illetve a gazdaságnak, nem tudnak ezzel a súllyal részt venni a politikai döntések meghozatalában.

Az elnök szerint a kiutat az jelentheti, ha a szakszervezetek a munkavállalók érdekében félreteszik nézetkülönbségeiket, szorosabbra vonják együttműködésüket, illetve egységesen lépnek fel és jelenítik meg a munkavállalói igényeket.
Palkovics Imre a 25 évet értékelve egyebek mellett kitért arra is, hogy a szakszervezetek megosztottak voltak, “bedőltek a politikai szirénhangoknak”. Ma már látjuk, egyik politikai erő sem törekedett arra, hogy megadja a munkavállalók közösségének azt a lehetőséget, hogy érdemben befolyásolhassák a gazdasági és politikai döntéseket – fogalmazott.

Tárgyalnak a Munka törvénykönyvéről

A Munkástanácsok elnöke szerint Magyarországon olyan gazdasági befolyás érvényesül, amelynek érdekei nem esnek egybe a magyar társadalom többségét jelentő munkavállalók érdekeivel.

Egy olyan politikai erő jelentkezett az utóbbi időben, a jelenlegi kormánykoalíció, amely az ilyen típusú nemzetközi érdekeltséget megpróbálja megállítani – fogalmazott.

A jelenlegi érdekképviseleti törekvésekről szólva Palkovics Imre elmondta: fontosnak tartják a Munka törvénykönyve, illetve a munkavállalókat érintő más jogszabályok megváltoztatását. Kifejtette, folynak tárgyalások a Munka törvénykönyvéről, a sztrájktörvényről és a korkedvezményes nyugdíjról. A szakszervezetek nem adhatják a nevüket egy újabb olyan megállapodáshoz, amelyben csak részben jelennek meg a törekvéseik – mondta, s reményét fejezte ki, hogy ebben egységes álláspontra tudtak jutni.

A jubileumi választmányi ülésen a Munkástanácsok sajtódíját vehette át Németh Zsolt, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap hírigazgatója, Koncsek Rita, az Origo és Bákonyi Ádám, a Napi Gazdaság munkatársa.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik