Belföld

300 devizahiteles tüntetett a Kossuth téren

devizahiteles tüntetés (Array)
devizahiteles tüntetés (Array)

Megvoltak a kötelező körök a petícióval és kétórás beszédekkel, miközben leállítanák a végrehajtásokat és még a felelős banki alkalmazottakat is bíróság elé citálnák.

A devizahitelek eltörléséért, a bankok felelősségre vonásáért demonstrált pénteken a Nem adom a házamat mozgalom az Igazságügyi Minisztérium előtt. Csaknem 100 aktivista jelent meg a budapesti Kossuth téren. A mozgalom a kétórás tüntetés után átnyújtotta Trócsányi László miniszternek címzett felhívását a tárca helyettes sajtófőnökének.

A megjelentek kifogásolták az elszámolási törvényt. A kb. 300 ember által aláírt petícióban azt követelték, hogy a deviza- és a forinthitelek “jogi rendezéséig”, valamint az okozott károk megtérítéséig minden végrehajtási eljárást függesszenek fel. Azt is követelték, hogy a pénzintézetek fizessenek a folyósított összegnek megfelelő kártalanítást minden kölcsönszerződés után, aminek egy részét az adós, másik hányadát pedig – a károsultak kárának enyhítésére – az állam kapja.

Elengedhetetlennek tartják, hogy minden, a termék bevezetésekor felelős pozícióban levő banki alkalmazottat, politikust, felügyeleti szerv vezetőjét csalás bűntette miatt felelősségre vonjanak.

 

Frissítés: Utat foglaltak a tüntetők

A tüntetők a Kossuth térről átvonultak a József Attila utcára, ahova kétórás ülődemonstrációt hirdettek. A zömmel sárga pólóba öltözött tüntetők elfoglalják a négysávos utat, így ott nem lehet közlekedni. A mozgalom korábban egyeztetett a rendőrséggel az ülődemonstrációról.

Póka László, a Nem adom a házamat mozgalom alapítója és vezetője azt mondta: amennyiben nem teljesítik kéréseiket, újabb és egyre hosszabb ideig tartó, útzárral járó demonstrációt tartanak majd.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik