Belföld

Pannonhalmi gyermekbántalmazás: senki nem segített a diákoknak

pannonhalma (Array)
pannonhalma (Array)

Mellőzöttnek és megalázottnak érezte magát, akit elutasított az érzelmi zsaroló tanár. A többi diák kifejezetten sajnálta az osztályába járókat.

Főleg a lelki terror viselte meg azokat a pannonhalmi bencés diákokat, akik a most kipattant gyermekbántalmazási ügy kárvallottjai. A HVG.hu több áldozatot is megszólaltatott, akik azt mondták: ez nem egy újabb S. Pál-ügy, de sokan máig tartó sebeket szereztek tanáruk pedagógiai gyakorlata miatt.

Korábban megírtuk: Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát számolt be arról, hogy egy volt bencés szerzetes a gimnázium tanáraként visszaélt a diákok érzelmi kiszolgáltatottságával, erős függésben próbálta tartani őket, miközben „illetlen érintések” is érték a gyermekeket. A főapát Rómához fordult, egyházi bírósági eljárás indult, közben az érintett tanár elhagyta a rendet. A rendőrség is vizsgálódik.

A pannonhalmi bencés gimnázium az ország egyik legjobb iskolája, a bekerülő diákokat az iskolai teendők kapcsán az osztályfőnök, az iskolán kívüli életben a prefektus felügyeli. A történtek idején a paphiány miatt az érintett tanárhoz tartozott mindkét terület.

Egy diák úgy emlékezett vissza rá, hogy távolságtartó, hideg ember volt, aki a neki nem tetsző diákokkal éreztette ellenszenvét, de kiépített maga körül egy „elit alakulatot”, sokan szerették volna, ha a tanár elismeri őket. A diákjai jó eredményeket értek el a versenyen, így az iskola támogatta, a vele kapcsolatos panaszokat pedig elmismásolták. Egyik volt tanulója elmondta: kezdte elhinni, hogy vele van a baj, amikor a sokak által példaképnek tartott tanár nemcsak elutasította, de durván le is szólta és meg is alázta, a környezet pedig nem látott ebben semmi kivetnivalót. Ettől felnőttként is zavarba jön.

Mások azt mondták: a tanárnak „fura viszonya volt” saját hatalmához. Volt, hogy teátrálisan megsértődött az osztályra, akiknek teátrálisan bocsánatot kellett kérniük. Teljes elfogadást követelt, nagyon személyes viszonyra törekedett, kinyilvánította, hogy őt szeretni kell és a diákjainak úgy kell gondolkodniuk, ahogy ő. A bentlakásos iskola körülményei csak felerősítették a negatív hatásokat. Egy másik osztály egykori diákja azt mondta: kívülről nézve sajnálták a diákokat.

Az illetlen érintések kapcsán azt mondták a volt diákok, hogy ez kevésbé érdemi része az ügynek, nem hasonlítható a tanár gyakorlata S. Páléhoz, aki tanári vonzerejét arra használta, hogy kiélje szexuális vágyait.

Figyelem!

Ha önt vagy ismerősét, rokonát erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, akkor hívja az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálatot, ami belföldről minden hálózaton keresztül ingyenes: 06-80-20-55-20

Bántalmazás áldozatául esett nők és gyermekek számára a Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület működtet ingyenesen hívható segélyvonalat minden nap 18-22 óra között: 06-80-505-101

Ajánlott videó

Olvasói sztorik