Belföld

Lázár: Strasbourg és Brüsszel támadást indít a tényleges életfogytiglan ellen

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint úgy tűnik, hogy az európai intézményrendszer támadást indít a tényleges életfogytiglan magyar intézménye ellen. De a kormány nem hagyja.

Lázár János csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: a strasbourgi bíróság és az Európai Unió támadást indít a tényleges életfogytig tartó büntetés magyar intézménye ellen, a kormány azonban ragaszkodik ehhez a büntetési tételhez.

Emlékeztetett: a strasbourgi bíróság az európai joggal összeegyeztethetetlennek tartja a tényleges életfogytiglani büntetést. Magyarország erre reagálva azt ajánlotta fel, hogy megadja a kegyelem lehetőségét az ilyen büntetést töltőknek. Úgy tűnik azonban – folytatta -, hogy ezt nem fogják elfogadni Strasbourgban és Brüsszelben, és támadást indítanak a tényleges életfogytiglan magyar intézménye ellen, ami azonban veszélyt jelent a magyarok biztonságára nézve.

A téma jövő héten kerül a kormány elé – tájékoztatott a miniszter, megelőlegezve ugyanakkor, hogy a kabinet ez ügyben semmilyen engedményt nem akar tenni a strasbourgi bíróságnak és az EU-nak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik