Belföld

Kovács Béla mentelmi jogán vitázik a Fidesz és a Jobbik

Kovács Béla (Array)
Kovács Béla (Array)

Németh Szilárd szerint bármikor visszahívhatnák, míg Mirkóczki Ádám szerint a magyar jogrendszer ezt nem teszi lehetővé.

A Jobbik már régebben kezdeményezte a visszahívhatóság intézményének bevezetését, de jelenleg a magyar jogrendszerben egy pártnak sincs lehetősége arra, hogy képviselőjét visszahívja az Európai Parlamentből (EP) – mondta Mirkóczki Ádám, a jobbik országgyűlési képviselője az M1 műsorában.

Le lehet-e mondani a mentelmi jogról

Korábban ugyancsak ebben a műsorában Németh Szilárd fideszes országgyűlési képviselő beszélt arról, hogy a Fidesz azt várja, a Jobbik határolódjon el a kémkedéssel gyanúsított EP-képviselőjétől és zárja ki Kovács Bélát. Szerdán a kormánypárti politikus azt is mondta sajtótájékoztatón, hogy ha a Jobbik és elnöke, Vona Gábor úgy akarná, ma már nem lenne Kovács Béla-ügy, “hiszen a mandátumát visszavonhatnák bármikor”.

Erre reagálva Mirkóczki Ádám hangsúlyozta: a mentelmi jogáról senki nem tud lemondani, csak azt lehet elmondani, hogy valaki nem kíván élni azzal.

A Jobbik szóvivője felidézte, amikor Kovács Bélát megvádolták, már akkor mondta, hogy nem kíván élni mentelmi jogával, szeretné, ha azt felfüggesztenék. Nem Kovács Béla hibája, hogy amíg az illetékes brüsszeli szakbizottság nem szavaz a mentelmi jog felfüggesztéséről, addig az él – érvelt Mirkóczki Ádám.

Bemondásra nem szankcionálnak

A jobbikos képviselő hangsúlyozta, hogy Polt Péter legfőbb ügyész részéről az “úgynevezett bizonyító erejű” dokumentumokat elküldték a szakbizottságnak, amely ennek ismeretében még állásfoglalást sem tett. A Jobbik úgy véli, a brüsszeli hezitálás nem véletlen.

Mirkóczki Ádám, aki az országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának tagja, megjegyezte, az Alkotmányvédelmi Hivatal elmondta, milyen bizonyítékok vannak Kovács Béla ügyében, de nem mutattak be semmit, holott ő ezt többször is kérte. “A Jobbik bemondásra semmilyen képviselőjét nem fogja szankcionálni” – szögezte le Mirkóczki Ádám, hozzátéve: “Az ártatlanság vélelme mindenkit megillet, mi bízunk Kovács Béla ártatlanságában.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik