Belföld

Akadémiai kutatók leckéztetik Orbánt, Deutschot

orban-viktor(210x140).jpg (orbán viktor)
orban-viktor(210x140).jpg (orbán viktor)

A kulturális sokszínűség Magyarországon tény – állítja a MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont Kisebbségkutató Intézete.

A kisebbségkutatással foglalkozó szakemberek aggodalommal követik, hogy az utóbbi hónapokban felerősödött a kisebbségi csoportokat megbélyegző, az ország kulturális sokszínűségét tagadó politikai beszédmód. (Ezt Török Gábor politikai elemző olyan színjátéknak nevezte, amelynek komoly hatása lehet a politikai életre.) A kutatók azt állítják, hogy „a kulturális sokszínűség Magyarországon tény”. A magyar népesség közel tíz százalékát etnikai és kulturális kisebbségek alkotják.

Az intézet nyilatkozata szerint Közép-Európát semmi sem jellemzi jobban, mint a jól szervezett, kulturális identitásukhoz ragaszkodó kisebbségek jelenléte. „Történeti perspektívából még nyilvánvalóbb tény, hiszen a közép-európaiak, közöttük a magyarok identitásában fontos szerepet játszanak közvetlen felmenőik sokfélesége, amit az emberek és államhatárok vándorlása és az azt követő változó lojalitások csak még jobban színesítettek.”

A kulturális sokszínűség érték, amit az állam – a hatályos nemzetiségi törvény, több nemzetközi szerződés alapján – véd.  „Aki ezt tagadja, az a kisebbségi közösségek elismerését, a kisebbségi közösségekhez tartozó és azok fontosságának tudatában élő embereknek a politikai közösséghez való tartozását vonja kétségbe”. A kutatók arra is emlékeztetnek, hogyha Magyarországon felerősödnek az etnocentrikus, idegengyűlölő, az ország kulturális homogenitását hangoztató diskurzusok, az nemcsak az ország Európán belüli hírét rontja, „a hazai nemzetiségi csoportokat veszélyezteteti, hanem a kisebbségi magyarok környező országokon belüli megítélésére, intézményes életesélyeire is negatív módon hathat”.

A Kisebbségkutató Intézet ezért szakmai párbeszédet kezdeményez annak megvitatására, hogy milyen mértékben, milyen formában van jelen a multikulturalitás elmélete és gyakorlata a magyar társadalomban.

Orbán Viktor Strasbourgban, az Európai Parlament vitáján a bevándorlás kapcsán beszélt arról, hogy „Magyarország egy homogén ország, kultúrájában, gondolkodásmódjában, civilizációs szokásaiban meglehetősen homogén képet mutat”. Ez szerinte érték, amit nem is szeretne feláldozni. Szavai idehaza is nagy vihart kavartak, amit már Deutsch Tamás sem hagyhatott szó nélkül, azt állította, hogy csak a liberálisok „hadoválnak arról, hogy Magyarország ‘történelmileg multikulti ország volt'”. „Évezredes történelme során sem Európa, sem Magyarország nem volt multikulti. A multikulturalizmus ideológiája egy alig néhány évtizedes találmány, és éppen manapság bukik meg látványosan.

Hódosi Hajni ellenvéleményét itt olvashatják >>

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik