Belföld

Történelmi tett előtt a Gyurcsány-párt

gyurcsany-ferenc(1)(960x640).jpg (Array)
gyurcsany-ferenc(1)(960x640).jpg (Array)

A rendszerváltás óta nem volt arra még arra példa, hogy felfüggesztették volna egy párt költségvetési támogatását, a Századvég elemzője szerint erre most van esély.

Megírtuk már korábban, a miniszterelnökhöz köthető cég brüsszeli megbízást kapott, a Fidesz szerint pedig ez burkolt pártfinanszírozás gyanúját veti fel. Sőt, a kormánypárt frakciója vizsgálat elrendelését kéri.

Gyurcsány szerint „teljes abszurditás, amint a miniszterelnök, a kormánya, a frakciója és a pártja állít”, a DK lelkiismerete tiszta. A pártelnök az elmúlt években néhány millió forinttal, tavaly tizenhatmillióval támogatta a DK működését. „Hogy én a törvényesen megkeresett és leadózott pénzemet törvényesen hogyan költöm el, ahhoz a miniszterelnöknek meg a pártjának semmi köze nincsen” – jelentette ki. Azt mondta: Orbán Viktor „politikai értelemben meg akarja ölni a Demokratikus Koalíciót, de ez nem fog neki sikerülni”.

Lánczi Tamás, a Századvég vezető elemzője a hirado.hu-nak úgy nyilatkozott: „A rendszerváltás óta nem volt még precedens arra, hogy felfüggesztették volna egy párt költségvetési támogatását, de az Altus Zrt. ügye miatt nem tartom kizártnak, hogy a Demokratikus Koalíció esetében ez megtörténik.”

A politológus szerint „egy, a volt miniszterelnök családjának tulajdonában lévő cég 1,5 milliárd forintnyi összeget nyert el az Európai Uniótól az uniós fejlesztési források felhasználásának ellenőrzésére. Ez politikailag már önmagában is aggályokat vet fel, jogi aggályok pedig akkor merülhetnek fel, ha bebizonyosodik, hogy Gyurcsány Ferenc az Altusból kivett osztalékokból támogatja pártját.”

A pártok gazdálkodását az Állami Számvevőszék ellenőrzi, így Lánczi szerint lehetőség van arra is, hogy vizsgálatot indítson az ügyben, ha pedig törvénysértést észlel, az ügyészséghez fordulhat. Egy esetleges peres eljárás után pedig a DK el is eshet a támogatásoktól.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik