Belföld

Telefonon ismételte meg a nemzeti konzultációt a Századvég

A felmérés szerint a magyarok háromnegyede tagállami hatáskörbe csapná a menekültkérdést, hogy ne Brüsszel döntsön a kvótáival.

A Századvég Alapítvány friss közvélemény-kutatása szerint a magyarok háromnegyede úgy gondolja, az Európai Unió helyett a tagállamok hatáskörébe kéne adni a menekültkérdést – hangzott el az M1 aktuális csatorna Híradójában szerdán.

Az ezer felnőtt telefonos megkérdezésével készített felmérés alapján a megkérdezettek 83 százaléka hallott a kvótarendszer tervéről, miszerint Brüsszel osztaná el, hogy a tagországok hány menekültet fogadjanak be.

Ezzel a magyarok többsége, a felmérésben részt vevők 63 százaléka nem ért egyet. A bizonytalanok aránya 10 százalék, és 27 százalék támogatná az uniós elképzelést. A válaszadók háromnegyede szerint a tagállamoknak jogukban áll eldönteni, kiket engednek be, vagyis az uniós országoknak vissza kellene kapniuk nemzeti hatáskörbe a bevándorlási ügyek kezelését.

Az Európai Bizottság konkrét javaslatokat terjesztett elő szerdán. Eszerint Magyarország Olaszországból 496, Görögországból 331 embert lenne köteles befogadni az áthelyezés során, illetve a kívülről az Unióba történő áttelepítés során 307 menekült érkezhetne az országba a következő két évben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik