Belföld

Szavazhattunk volna a vasárnapi melóról, de Thürmer közbeszólt

thurmer-gyula(960x640).jpg (Array)
thurmer-gyula(960x640).jpg (Array)

Thürmer Gyula keresztbe tett az MSZP-nek, részben ez is magyarázza az elkaszált népszavazási kezdeményezéseket.

Megtagadta a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) szerdai ülésén az MSZP elnöke által kezdeményezett, a vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvény megsemmisítésére irányuló népszavazási kérdés hitelesítését. Tóbiás József MSZP-elnök április 21-én nyújtotta be kérdését, ami úgy hangzik: “Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés semmisítse meg a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló 2014. évi CII. törvényt?”

A kérdést a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke visszautasította, mert a népszavazási kezdeményezés a törvény hatályon kívül helyezésére irányul, ami után a kiskereskedelemben megszűnne a vasárnapi munkavégzés tilalma. Még nem zárult le a Thürmer Gyula, a Magyar Munkáspárt elnöke által szintén a vasárnapi munkavégzés miatt benyújtott kérdés hitelesítési eljárása.

 

A népszavazásról szóló törvény szerint egy kérdés benyújtása után már nem nyújtható be azonos tárgyú kérdés az előbbi hitelesítését megtagadó döntés jogerőre emelkedéséig, az NVI elnöke ezért – mivel az egy “védett” tárgyú kérdéssel azonos témájú – az MSZP-elnök kérdését elutasította. Tóbiás április 30-án ismét benyújtotta a kérdését, amit az NVB szerdán bírált el.

A vitában Litresits András, az MSZP delegáltja amellett érvelt, hogy a Magyar Munkáspárt elnöke által benyújtott kérdés – “Egyetért Ön azzal, hogy az Alaptörvény biztosítsa a vasárnapi pihenőnaphoz való jogot?” – tiltott tárgykört érint, hiszen az alaptörvény módosítására irányul. Mivel abban a kérdésben biztosan nem lehet népszavazást tartani, szerinte az NVB nem mondhatja, hogy a két kérdés az Országgyűlésre azonos jogalkotási kötelezettséget róna. Fábián Adrián, a testület választott tagja amellett érvelt, hogy a két kérdés nem azonos tárgykörű.

Patyi András, a testület elnöke azt indítványozta, a bizottság tagadja meg az aláírásgyűjtő ív hitelesítését, mivel az részben azonos jogalkotási kötelezettséget eredményezne, és addig, amíg a Kúria eljárása le nem zárul a korábban benyújtott kérdés bírósági felülvizsgálatában, addig részben azonos tárgyú kérdés nem hitelesíthető a “párhuzamossági moratórium” miatt. A bizottság többsége úgy döntött, nem hitelesíti az MSZP-elnök népszavazási kérdését. A hitelesítés mellett szavazott Litresits András és Fábián Adrián.

No voks, no halálbüntetés, no pasarán

Az NVB szerdán egy másik népszavazási kérdést is elbírált. Egy magánszemély április 29-én nyújtotta be kérdését, ami úgy hangzik: “Egyetért Ön azzal, hogy a halálbüntetés visszaállításáról népszavazást írjanak ki?”. Az NVB egyhangú döntéssel megtagadta a népszavazási kérdés ívének hitelesítését, mert az olyan népszavazás kezdeményezéséről szólt, ami egy újabb népszavazást eredményezne.

Patyi jelezte: a népszavazást 200 ezer választópolgár kezdeményezésére rendeli el az Országgyűlés, nem pedig egy másik népszavazás eredményeként. Utalt arra is, hogy a kezdeményezés egy eredményes népszavazás esetén érintené az alaptörvényt és nemzetközi szerződésbe is ütközne, ezért nem tartható benne országos ügydöntő népszavazás. A határozatok ellen 15 napon belül lehet jogorvoslatot benyújtani a Kúriához.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik