Belföld

Rektorválasztásba nyúlt bele a minisztérium

Több pletyka kering az orvosi egyetemen arról, miért kellett belekontárkodni a rektorválasztásba. Az egyik jelölt a szóbeszéd szerint a kormány embere.

Szél Ágoston jelenlegi rektor és Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikájának igazgatója között dőlhetett volna el, ki folytathassa az orvosi egyetem irányítását. A HVG szerint azonban Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár közbeszólt és érvénytelenítette az eredményt.

Az április 8-i szavazás szoros eredményt hozott a lap szerint, Szél 19-et kapott, Merkely 17-et. A minisztérium ezzel az indokkal nyúlt bele az eredménybe, „a szenátus szervezése során eljárásjogi hiba történt”. Nem tudni pontosan, ez mit jelent, de többek között az is az oka lehet, hogy a Testnevelési Egyetem (korábban kar) kiválása után nem szabták újra a szenátust, de van olyan verzió is, miszerint nem volt a külföldi hallgatóknak megfelelő képviselete.

Persze a legkeményebb pletykák szerint Merkely a kormány embere, aki segítene annak a tervnek a végrehajtásában, hogy az ELTE-vel vonják össze a Semmelweis Egyetemet. Mindenesetre a Semmelweisre új rektorválasztás vár.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik