Belföld

Nem várható árvízkészültség

eso(960x640).jpg (Array)
eso(960x640).jpg (Array)

Több magyarországi folyószakaszon várható vízszintemelkedés, de készültségi fokozat elrendelésére előreláthatólag nem lesz szükség.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) legfrissebb jelentésében azt írta: a hét elején a Kárpát-medence fölé érkező ciklon heves záporokat, zivatarokat okozott. Az elmúlt napon igen nagy mennyiségű csapadék hullott a Kraszna és a Berettyó-Körösök fontos vízgyűjtőterületein. A Krasznán jelentős árhullám indult el, a folyó egész hosszában árad, lakott területek nincsenek veszélyben, de a mélyebb területek a Kraszna bal oldalán víz alá kerülhetnek.

A Felső-Tisza külföldi vízgyűjtőjén helyenként 60-70 milliméternyi eső is hullott. A nagyobb mennyiségű csapadék hatására a Tisza felső szakaszán és a Túron a következő napokban 1,5-2 méteres vízszintemelkedésekre kell számítani.

 
Fotó: MTI 

Áradnak a Hernád kisebb mellékvízfolyásai, valamint a Bodrog forrásfolyói is. A Sajón is további vízszintemelkedések várhatók, de a vízállások jóval a készültségi szint alatt maradnak. A Berettyón is egy számottevő árhullám vonul le. Pocsajnál pénteken napközben várható az árhullám tetőzése. A Körösökön is kisebb áradás tapasztalható, de készültségi fokozatot elérő vízállásokra nem számítanak a szakemberek.

A Murán már nincs védelmi készültség. A Dunán tovább tart az apadás, és a nyugat-magyarországi folyók is mindenhol apadnak. A Lajta felső szakaszának vízjárása további is zavartalan apadást mutat, ebben jelentős változás a következő napokban a szakemberek szerint továbbra sem várható.

A Dráva az alsó szakaszon szerdán tetőzik, viszonylag magas vízállással.
Az előrejelzés szerint a vízgyűjtőterületeken a következő napokban nem várható jelentős mennyiségű csapadék – olvasható az OVF jelentésében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik