Belföld

Minek ide nemzeti konzultáció, ha van Századvég

nemzeti konzultáció (Array)
nemzeti konzultáció (Array)

A kormányközeli tanácsadó cég ráadásul három kérdéssel elintézte mindezt.

A magyarok döntő része nem ért egyet azzal az uniós javaslattal, mely a menekültek elosztására vonatkozó kvótarendszer bevezetését irányozza elő a tagországoknak. A többségi vélemény szerint a bevándorlás kezelésének az országok saját hatáskörébe kellene tartoznia. .

Az elmúlt időszakban az európai politikai közbeszéd egyik legfőbb témája a menekültek ügyének rendezése volt. A bevándorlással kapcsolatos problémák kezelésének jelentőségét kevesen vitatják, a megoldási javaslatok azonban továbbra is nagyon megosztják az európai politikusokat, a menekültügyi szakértőket, és a társadalmat – írták.

Az egyik ilyen vitatott javaslat az Európai Bizottság azon elképzelése, amely szerint kvótarendszert vezetnének be a menekültek és menedékkérők elosztására a tagállamok között. A tervre eltérően reagáltak az európai politikai vezetők. A Századvég most azt vizsgálta, hogy a magyar felnőttkorú lakosság miként vélekedik a menekültügy rendezéséről.

A felmérés eredményéből az látszik, hogy az emberek érdeklődnek a téma iránt, többségük tájékozott, a megkérdezettek 83 százaléka hallott az Európai Bizottság javaslatáról. Az is kiderült, hogy a magyarok döntő többsége (63 százaléka) nem ért egyet azzal az elképzeléssel, hogy a kontinensre érkező menekülteket egy meghatározott kvótarendszer szerint osszák szét a tagállamok között. A válaszadók háromnegyede úgy véli, a tagállamoknak jogukban áll eldönteni, kiket engednek be, vagyis az uniós országoknak vissza kellene kapniuk saját hatáskörükbe a bevándorlási ügyek kezelését.

A Századvég közvélemény-kutatását azt követően (május 21–26. között végezte), hogy Orbán Viktor az EP-ben újfent magyarázkodni kényszerült egyebek között levele (nemzeti konzultációja) miatt, amit egyebek között „szégyenteljesnek, idegengyűlölőnek” neveztek. Orbán azoknak, akik kifogásolják “a mi konzultációs kérdőívünket” átadta azt az információt, hogy a magyar kormány a brüsszelinél szigorúbb bevándorlási szabályozást vezetne be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik