Belföld

Lázár mihamarabb Fehérvárra költöztetné a HM-et

A fehérvári fejlesztésektől a Seuso-kincsek visszaszerzéséig mindent megígért a miniszter a helyi lapban.

A megyék és a megyei jogú városok 2020-ig 1200 milliárd forint uniós forrást közvetlenül oszthatnak majd el, ebből egy Székesfehérvár nagyságú város 20-25 milliárd sorsát saját maga tudja befolyásolni – nyilatkozta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a Feol.hu-nak.

Az interjú oka a Modern városok program keretében Székesfehérvárral kötött megállapodás volt, amit Orbán Viktor kormányfő látogatásakor szignóztak. Székesfehérváron életminőség-javító fejlesztések kezdődnek, kibővül a belváros, hangversenyterem, valamint multifunkciós sport- és rendezvénycsarnok épül, és lakásépítési program indul Orbán keddi bejelentése szerint.

 

A Fejér Megyei Hírlap online kiadásán szerdán megjelent interjúban Lázár megjegyezte, 2013-ban tettek egy ígéretet, miszerint a műszaki képzés nem megszűnik a városban, hanem megerősödik. Ennek első lépése a geoinformatikai kar megmentése volt, 2016 szeptemberétől pedig elindul a gépészmérnökképzés, ami kifejezetten a fehérvári ipar igényeit szolgálja ki.

Idejön a Honvédelem?

A Honvédelmi Minisztérium Székesfehérvárra költözéséről elmondta, továbbra sem zárták le a kérdést, de presztízscsaták zajlanak, miközben senki nem tudott még egyetlen észérvet sem felhozni a költözés ellen. “Én magam, már csak hasonló korunk okán is, nagyon támogatom Cser-Palkovics András városvezetői törekvéseit és azt a meglátását, hogy ebben az országban vízfejszerűen, Budapesten működik minden minisztérium. Ennek semmilyen racionális oka nincsen, csak a szokásjog és a sznobizmus” – mondta Lázár.

Szerinte Székesfehérvár történelmi jogán is azon városok közé tartozik, ahová biztos, hogy “még ebben a kormányzati ciklusban kihelyezésre kerül állami főhatóság”. Június 6-án, amikor egyéves lesz a kormány és Orbán értékeli a minisztériumok munkáját, ez a kérdés biztosan napirenden lesz.

A gagyiról és a Seusóról

Az Árpád-ház programról, ami a fehérvári Nemzeti Emlékhelyet hivatott rendezni, azt mondta, a bazilikarom állapotán van min javítani. Szerinte “gagyi dolgot” nem érdemes csinálni, igazi történelmi emlékhelyet kell létrehozni. Lázár a Seuso-kincsekről elmondta: van egy magántulajdonban lévő tárgycsoport külföldön, ami biztosan a Seuso-kincsekhez tartozik, ennek megszerzésére folyamatosan lépéseket tesznek, de további részleteket nem árult el. Azt a lehetőséget sem zárhatják ki, hogy további, a kincsekhez tartozó tárgyak lehetnek még valahol, például Ukrajnában, ahol nemrég bukkantak fel a Seuso-kancsókhoz nagyon hasonló tárgyak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik