Belföld

„Könyörög a pofonért” az ELTE

elte(960x640).jpg (Array)
elte(960x640).jpg (Array)

Már megint nem hajlandóak elárulni a hallgatói önkormányzati képviselők javadalmazását, pedig egyszer már buktak pert emiatt.

Két évig kellett pereskednie az Átlátszó Oktatásnak azért, hogy kiderüljön, mennyit keresnek az Eötvös Loránd Tudományegyetem hallgatói önkormányzatának képviselői. A kúriáig vitték az ügyet, annyira titkolózott az intézmény, de végül kénytelenek voltak kiadni az adatokat.

A blog a 2012-ig terjedő számokat kapta meg, melyekből az derült ki, hogy a jogi kar hallgatói önkormányzata a saját szabályait sem tartotta be, az adómentes ösztöndíjból pedig bulikat finanszíroztak. A bloggerek kíváncsiak lettek volna arra, hogy 2012 óta változott-e a helyzet, ezért idén áprilisban kérték az újabb kifizetések listáját is. Az ELTE azonban csak a 2014. szeptemberétől kifizetett összegekről számolt be.

Az Átlátszó Oktatás érdeklődésére azzal indokoltak, hogy a 2012-ig terjedő adatokat azért adták ki, mert bíróság kötelezte őket, a 2014 utániakat pedig azért, mert új szabályozás lépett érvénybe, ami lehetővé teszi a közzétételt. A kettő között azonban fekete lyuk van, pedig a korábbi perben a bíróság kimondta: közpénzről van szó, a hallgatói önkormányzat közfeladatot lát el, így igenis a nyilvánosságra tartozik, hogy mennyi pénzt kapnak a tisztségviselők a munkájukért.

A kifizetéseket tehát nem azért kell közzétenni, mert az ELTE jókedvében így dönt, hanem azért, mert az állampolgároknak joguk van belelátni a közpénzek elköltésébe. A ki nem adott adatokért az Átlátszó Oktatás perelni fogja az egyetemet, és minden valószínűség szerint újra nyerni fog.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik