Belföld

Dézsából ömlik majd az eső

eso(960x640).jpg (Array)
eso(960x640).jpg (Array)

Az ország északkeleti négy megyéjében elsőfokú figyelmeztető előrejelzés van érvényben a jelentős mennyiségű eső miatt. A hétvégére már melegebb lehet.

Szerdán az ország északkeleti harmadán a 24 órás csapadékösszeg 15-25 mm körül valószínű, de zivatartevékenység már csak elvétve fordulhat elő. Borsod-Abaúja-Zemplén keleti részén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a legerősebb széllökések helyenként elérhetik a 70 km/órát – derül ki az Országos Meteorológia Szolgálat figyelmeztető előrejelzéséből.

Napközben nyugat felől fokozatosan felszakadozik, csökken a felhőzet, és gomolyfelhők mellett hosszabb-rövidebb időre egyre nagyobb területen kisüt a nap. Ugyanakkor a Duna-Tisza köze keleti részén és a Tiszántúlon estig erősen felhős vagy borult idő várható. A Dunától keletre kezdetben még többfelé, délutántól elszórtan kell esőre, záporra számítani, eleinte egy-egy zivatar is előfordulhat, a Dunántúlon csak néhol valószínű kisebb csapadék. Az északnyugati, északi szelet sokfelé erős, helyenként viharos lökések kísérik, majd este jelentősen mérséklődik a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet 13 és 19 fok között alakul, északkeleten lesz a hűvösebb. Késő estére 8 és 14 fok közé hűl le a levegő.

 
Fotó: MTI 

Csütörtökön a Dunántúlon gyengébb, a Dunától keletre erőteljesebb gomolyfelhő-képződés várható, csak keleten fordulhat elő elvétve kisebb zápor. Az északi szél megélénkül, keleten erős széllökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 5 és 10, a legmagasabb nappali hőmérséklet 18 és 21 fok között alakul.

Pénteken túlnyomóan napos idő várható kevés fátyol- és gomolyfelhővel. Csapadék nem valószínű. A változó irányú szél gyenge vagy mérsékelt marad. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 4 és 9, a legmagasabb nappali hőmérséklet 22 és 26 fok között alakul.

Szombaton délen és keleten derült vagy gyengén felhős, napos idő várható, nyugaton és északon azonban erőteljesebb lesz a gomolyfelhő-képződés egy érkező gyenge hidegfront hatására, és utóbbi tájakon a nap második felében elszórtan zápor, zivatar is előfordulhat. A változó irányú szél többnyire gyenge vagy mérsékelt marad. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 8 és 12, a legmagasabb nappali hőmérséklet 23 és 27 fok között alakul.

Vasárnap a sok fátyol- és gomolyfelhő mellett több-kevesebb napsütés is várható. Éjszaka még elszórtan, majd napközben már inkább csak keleten helyenként lehet zápor, egy-egy zivatar. Az északnyugati szél megélénkül, helyenként meg is erősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 9 és 14, a legmagasabb nappali hőmérséklet 22 és 27 fok között alakul.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik