Belföld

Áder a közgyűlésben is a klímavédelemért lobbizott

Áder János a közgyűlésen (Array)
Áder János a közgyűlésen (Array)

Az államfő arra kérte a fővárosi képviselőket, hogy csatlakozzanak a klímavédelmi kampányhoz, a PM a városvezetők hajléktalanellenes politikájára hívta fel a figyelmet, az MSZP a környezetszennyező felújításokra, míg a DK Orbán vejének lehetséges térnyerésére.

Áder János köztársasági elnök a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén arra kérte a fővárosi képviselőket, csatlakozzanak az Al Gore volt amerikai alelnök által elindított világméretű klímavédelmi kampányhoz, és győzzék meg a csatlakozásról kerületük polgárait is. Biztos benne, hogy ha sokan felemelik a hangjukat, decemberben beleremegnek a párizsi klímakonferencia tárgyalótermének ablakai – fogalmazott.

 
Fotó: MTI / Illyés Tibor 

Köszönetet mondott Tarlós István főpolgármesternek, aki a fővárosi tisztségviselők közül elsőként csatlakozott a klímavédelmi kampányhoz, amely nyomást akar gyakorolni a decemberi klímacsúcs döntéshozóira, a legnagyobb szén-dioxid-kibocsátó országok vezetőire.

Az Államfő beszéde után a testület első napirendi pontként egyhangúlag döntött arról, hogy támogatják a kezdeményezést. A döntés értelmében a minél szélesebb körű támogatás érdekében felkérik a főpolgármestert, hogy erről a lehetőségről tájékoztassa a fővárosi lakosságot.

MSZP: Tarlóst csak most érdekli a környezetszennyezés

Az MSZP ehhez képest felhívta a figyelmet, hogy az állandó torlódást okozó építkezések is környezetszennyezők. Szerintük Budapest városvezetése rosszul szervezi építkezési beruházásait, amelyek így állandósult közlekedési torlódásokat eredményeznek.

Az ellenzéki politikus úgy fogalmazott, örülnének annak, ha az államfő a közgyűlés minden ülésére ellátogatna, mert szerintük Tarlós István főpolgármestert csak ilyenkor érdekli a környezetvédelem.

PM: rossz üzenet a hajléktalanoknak

A Párbeszéd Magyarországért (PM) szerint a főváros szerdán megújítani tervezett hajléktalanrendelete azt üzeni az otthontalanoknak, hogy létezésük is szabálysértésnek számít.

Ezt V. Naszály Márta, az ellenzéki párt budapesti szakszóvivője mondta a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülése előtt, sajtótájékoztatón. Szerinte bebizonyosodott, hogy a hajléktalanok üldözése embertelen, értelmetlen és drága, a főváros vezetősége mégsem tanult semmit, és szinte változatlan formában akarja szerdán elfogadni a Kúria által megsemmisített korábbi rendeletet.

DK: a kormányfő veje a fővárosban is megvetheti a lábát

A Demokratikus Koalíció (DK) azt gyanítja, hogy a főváros szerdán elfogadni tervezett közvilágítási tervével Tiborcz István, Orbán Viktor kormányfő vejének ágyazhat meg. Gy. Németh Erzsébet, az ellenzéki párt budapesti képviselője a közgyűlés előtt elmondta, “a miniszterelnök veje tavaly decemberben 14,2 millió forintért 233 lámpatestet cserélhetett ki, de a fővárosban akár 100 ezer lámpatestet is ki lehet cserélni, ami mintegy hatmilliárd forintos megbízást jelentene”.

Gy. Németh Erzsébet emellett bejelentette, pártja vizsgálóbizottság felállítását követeli annak kiderítésére, hogy a főváros miért nem képes öt éve megnyitni a Rácz fürdőt.

A DK politikusa meglepőnek nevezte, hogy a közgyűlés előtt fekvő egyik előterjesztés nem keretet, hanem pontos összeget határoz meg a 3-as metró felújítására. Egy több mint 63 milliárd forintos beruházás esetében nem lehet ezer euróra kiszámolni a pontos költségeket, csak azzal a gyanúval, ha már megvan, hogy ki fogja elvégezni a felújítást – fogalmazott.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik