Belföld

Törvényeket áldoznának be az Altus miatt

Gulyás Gergely (Array)
Gulyás Gergely (Array)

Gulyás Gergely nem hagyja magát, összeférhetetlenségi előírásokat változtatna, nehogy még egyszer ellenzéki pártvezér cége kapjon a zsírosbödönből.

Kormányzati vizsgálatot kér a Fidesz az Altus Zrt. uniós megbízása ügyében: az összeférhetetlenségi előírások esetleges változtatásának, valamint az Altus és az Európai Bizottság (EB) között kötendő szerződés jogszerűségének áttekintését javasolja a kabinetnek. Ezt Gulyás Gergely, a Fidesz országgyűlési képviselője közölte kedden. Elfogadhatatlannak nevezte, hogy egy pártelnök tulajdonában álló gazdasági társaság hatáskört kapjon EU-s pénzek, projektek ellenőrzésére. Ez a hatáskör az Európai Bizottságot illeti meg szerinte.

Gulyás: Ez burkolt pártfinanszírozás

Gulyás azt mondta, Gyurcsány Ferenc DK-elnök cége, az Altus EU-s szerződésének megbízási díja mintegy 1,5 milliárd forint. Ezzel összefüggésben megjegyezte, hogy Gyurcsány csak tavaly több mint 16 millió forinttal támogatta vagyonából pártját, a DK-t, vagyonnyilatkozata szerint pedig ilyen nagyságrendű jövedelme csak az Altusból származik. Ezért az ügyben nemcsak hatásköri kérdésről van szó, hanem burkolt pártfinanszírozásról is – értékelte Gulyás Gergely, aki szerint mindez súlyosan rombolja az EB elismertségét, az EU tekintélyét Magyarországon.

A Fidesz emiatt arra kéri a kormányt, vizsgálja meg, összeférhetetlenség miatt kell-e törvényalkotást kezdeményezni, hogy ilyen helyzet ne állhasson elő. Arra is kérik a kabinetet, vizsgálja meg, hogy az EB az átruházott hatásköröknek megfelelően jár-e el, valamint azt is, hogy jogszerű-e az a szerződés, amit a brüsszeli testület az Altusszal készül kötni – közölte Gulyás.

Az összeférhetetlenségi előírásokat érintő lehetséges változtatásokról azt mondta: ez vonatkozhatna arra, hogy milyen mértékben támogathatnak magánszemélyek pártokat, valamint arra is, hogy egy parlamenti képviselő tulajdonában álló társaság milyen állami vagy uniós megrendelést kaphat.

Felfüggesztik-e a DK pártfinanszírozását?

A Fidesz képviselőjét megkérdezték arról, amiről a Napi Gazdaság kedden a honlapján cikkezett, vagyis hogy úgy tudják, a kormánypárt országgyűlési frakciója a DK-nak nyújtott költségvetési támogatások felfüggesztését kezdeményezi az Altus uniós megbízása miatt. Gulyás erre azt mondta: a Fidesz jogszerű, alkotmányos és európai megoldást keres annak ellenére, hogy az EB eddigi eljárásának jogszerűsége kétséges. Jelezte, hogy a jelenlegi jogszabályi keretek nem teszik lehetővé a pártfinanszírozás felfüggesztését. Természetesen jogszabály-módosításban is gondolkodhatnak, de ő – mondta – inkább az összeférhetetlenség kérdésével kapcsolatos módosítást javasolna.

Közben más szinteken is továbbpörög a kormány(párt) és az Altus perpatvara: előbb az Altust vezető Dobrev Klára közölte, hogy beperli az Altusról nyilatkozó Orbán Viktort, majd a Fidesz erre azt reagálta, hogy Gyurcsány ne bújjon a felesége és a jogászok szoknyája mögé.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik