Belföld

„Több teret kapnak” a hajléktalanok

hajlektalan(210x140).jpg (Array)
hajlektalan(210x140).jpg (Array)

A Kúria szerint több túlkapás is volt abban a fővárosi rendeletben, amellyel a kerületek egyes helyekről kitiltották a hajléktalan embereket.

Alaposan átrajzolják Budapest „hajléktalantérképét”, miután a Kúria elkaszálta a fővárosi közgyűlés hajléktalanrendeletének egy részét – azt a mellékletet, amely részletesen felsorolja, hogy hol nem élhetnek hajléktalanok, hol számít szabálysértésnek az „életvitelszerűen megvalósuló köztéri tartózkodás”.

Az Index azt írja: szerdán új lista kerül a közgyűlés elé azokról a területekről, ahonnan a kerületek ki akarják szorítani az ingatlanokat. A Kúria megállapította, hogy kirívóan durva törvénysértés volt, amikor 2013-ban egész Zuglót tiltott zónává tették: itt most minden helyi tiltást eltörölnek. Tíz kerületről mondta ki a bíróság, hogy túlzásba esett a tiltott zónák kijelölésekor: a szabályozásból egyértelműen ki kellene derülnie, hogy milyen védett közérdek indokolja a hajléktalanok kitiltását egy-egy utcáról vagy térről.

A főváros rendelete általánosságban kitiltja a hajléktalanokat a világörökségi területekről, a legtöbb aluljáróból, a BKV-megállók, a játszóterek, óvodák, iskolák, temetők közeléből. Ezen felül a kerületek dolga kijelölni a tiltott területeket.

Zugló még a fideszes Papcsák Ferenc polgármestersége idején döntött úgy, hogy az egész kerületet tiltottá teszik, utódjának, Karácsony Gergelynek viszont már az az álláspontja, hogy a hajléktalan emberek hatósági vegzálása embertelen, alkotmányellenes és értelmetlen is. A tiltás után nem lett kevesebb hajléktalan Zuglóban, így alaptalan félni attól, hogy az új szabályozás miatt többen lesznek – tette hozzá.

Az első körben tizennégy kerület jelölt ki tiltott zónákat, ebből tíz kerület listáját semmisítette meg ítéletében a Kúria. Zuglón kívül a XIII. és a XXII. kerület sem adott le új listát, de esetükben inkább arról lehet szó, hogy kicsúsztak az időből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik