Belföld

Azt hittük, pókháló, de nem, csipke. Ez a divat a Parlamentből

Parlament (Array)
Parlament (Array)

Orbánnak minszter a kutyája, szélsőbalosok ülnek a Parlamentben, kiválasztott nép vagyunk. Üdv a t. Házból.

17.27 Megvan mindkét szett! Egyszerre!

Így már megvan a trikolór. Csipke az, nem pókháló – üzenik. 15.33-as újabb kapitális hibánként ismét elnézést kérünk, újfent helyreigazítunk.

A szettek minden eleme, kiegészítésestül, mindenestül – szuper!

Feltettük a koronát. Kézcsók mindenkinek.

 

17.06 Ja, napközben ezt el is felejtetük kitenni

Hajaj.

 

17.01 A képviselők java átballagott a törvényelőkészítő bizottságba

A többiek a patkóban alibiznek. Nincsenek sokan.

 

16.51 Mit gondolnak, van még kérdés Orbánhoz?

Segítünk, méghozzá azzal, hogy idézzük az ülés vezető házalelnököt: „Megkérem képviselőtársaimat, mozgásukkal ne akadályozzák, hogy elhangozzék a kérdés.”

Van még kérdés?

 

16.46 Mirkóczki: akasszunk! Orbán: beszéljünk róla

Kap egy kérdést az emberi miniszter, egyet a földművelési – közben Orbán pihen. Hogy aztán ismét ő álljon sorompóba a jobbikos Mirkóczki Ádámnak a halálbüntetést firtató kérdésére.

Egyszerűsítünk.

Mirkóczki: akasszunk. Orbán: beszéljünk róla.

Vajon lesz parlamenti vitanap a halálbüntetésről? A Jobbik akarja. Orbán meg azt mondja, először ki-ki a saját politikai családján belül beszélje ki a dolgot.

 

16.39 Orbánt ostorozzák, hárman is

Az azonnali kérdések kerültek sorra – az első három a miniszterelnököt célozza.

„A világ tele van méltatlan ostobaságokkal, de nincs mit tenni, ezeket bírni kell” – ez Orbán legerősebb mondata, bizonyára az azonnalikra is reagál vele.

De vegyük sorra.

A szoci Harangozó Tamás arra kíváncsi „Tényleg ön döntött?” című kérdésében, hogy Orbán valóban részt vesz-e afejlesztési kabinet ülésein, tényleg ő dönt-e a pályázatokról. A válasz: a kormányfő tényleg megjelenik az üléseken.

A második azonnali Vona Gábortól jön, témája az EU, a bevándorlás. Vona kopírozza napirend előttijét, aláhúzva, módosítani kéne csatlakozási szerződésünket. Aztán azon vitatkozik a két politikus, hogy a Jobbik kilépne az unióból és a NATO-ból, vagy „csupán” szerződést módosítana – előbbi értelmezés Orbáné, utóbbi Vonáé.

A harmadik azonnali megfogalmazója Schiffer András, a gondolat címe: „Létezik-e kettős mérce?”

Schiffer az Elios nevű cégről érdeklődik. E vállalkozás tulajdonosa, így Schiffer, „az ön családjába tartozik, szinte vetélytárs nélkül nyert el pályázatokat”. Schiffer arra kíváncsi: „Döntött ön olyan pályázatról, amelyet az Elios nyert el? Szolgálja-e a kkv-szektor fejlődését, ha csak egy cég nyer adott pályázatokon? Ez vajon nem tiltott pártfinanszírozás?” Orbán előbb azon szomorkodik, hogy lassan megszokja, hogy támadják a családját, majd arra tér át, hogy ő már rég kijelentette, “aki rám vagy családomra hivatkozik, azt azonnal el kell zavarni”. Amúgy meg: „Senki nem élvezhet előnyt, sem szenvedhet hátrányt családja miatt.”

16.16 Vona bemenne a Vacsoracsatába

Kicsit eltűntünk, bocs, de van mentségünk. Míg elkoptak az interpellációk, villáminterjúztuk Vona Gábort. Miért is?

Másfél hete a Blikk megszavaztatta olvasóit a parlment legjobb nője és legjobb pasija témában. Előbbi kategória nyertesét, a szoci Demeter Mártát a múlt héten kérdeztük, örül-e a pálmának, a Jobbik elnöke most került sorra.

A komplett dolgozat itt olvasható, a kép alatt kis ízelítő.

Igazán kihasználhatná ezt a váratlan népszerűséget. Menne főzős műsorba?

Ha meghívnak, szívesen.

Tényleg?

Aha.

Vacsoracsata?

Ha olyan vendégek vannak, akikkel kompatibilis vagyok, miért ne?

Kikkel kompatibilis Vona Gábor?

Célszerű, ha mindenki a saját közegéből kap társakat.

Kik jelentik az ön közegét?

Nagy rajongója vagyok a főzésnek, így a főzős műsorokkal sincs bajom.

Mondjon három nevet.

Ki is lenne?… Nem gondolkodtam rajta… A közéletből nehéz. De zenésszel, olimpikonnal, a tudományos, a kulturális életből bárkivel. Nem nagyon válogatnék, de bizonyos határokat nem biztos, hogy átlépnék. A celebvilág bizonyos szereplőivel nem biztos, hogy szerencsés együtt vacsoracsatázni.

Egyet mondjon.

Hadd ne.

 

15.33 Zöld pókháló, helyreigazítunk

13 óra 59 perckor tévesen közöltük, hogy Hoffmann Rózsáé a nap szettje, a hibáért elnézésüket kérjük.

 

15.24 Ebben az országban nem lehet megélni a bérből és a fizetésekből

Ez Szél Bernadett precíz megfigyelése a „Mit üzen a kivándorlóknak a magyar kormány?” című interpellációban, melyben hevesen ekézi a mindössze százmillió forintból gazdálkodó „Gyere haza, fiatal!” programot.

„Miért jönne vissza bárki is? – kérdi Szél. – A közmunkáért?”

A százmillió forint épp százmillióval több annál, mint amit erre a célra bármelyik korábbi kormány fordított – ez Czomba államtitkár válasza.

 

15.09 Unalom és túlmozgás

Alább: apatikusok ülés alatt.

Közben Lezsák így szól a nem apatikusokhoz (túlmozgásosokhoz): “Tisztelettel kérem a kiscsoportban beszélgető képviselőtársaimat, ne zavarják a felszólalókat.”

Taps 2.

 

15.01 Ismét a család az első

Mit mondanak önök a kaposvári gyilkosság áldozata családjának, és mit mondanak a lőtéri kettős gyilkosság áldazatai családjának? Ezt a jobbikos Apáti István kérdezi a kormánypártiaktól annak kapcsán, hogy ha egy elkövető a bűntett idején nem töltötte be huszadik életévét, nem ítélhető tényleges életfogytra, a plafon húsz év.

A válasz Répássy államtitkáré, s az 1878-as Csemegi-kódexre hivatkozik.

 

14.49 A család az első

Ezt a fideszes Révész Máriusz interpellálja haza. Azt már nem teszi hozzá, hogy a második a Ferencváros, naná, hogy nem, hiszen nem az NBI, hanem a kormány családpolitikája a téma, melynek eredményeit RM hosszan sorolja.

Veresné Novák Katalin államtitkár először elfelejti bekapcsolni a mikrofonját, aztán már kihangosítva dicséri Révészt, milyen szépen összefoglalta az elmúlt esztendők eredményeit, s azzal büszkélkedik, hogy sosem látott magasságban a női foglalkoztatottság (ami nem mellesleg így is elmarad az európai átlagtól).

 

14.43 Íme egy kép a vidám Schiffer Andrásról

Csak úgy. Rétvári államtitkár beszél éppen.

14.33 Orbánnak miniszter a kutyája

SRB hasra esett. Na, nem szó szerint. Interpellál az újonc zöld, de fejből teszi ezt, Lezsák elnök kénytelen megszakítani őt, képviselőtársa figyelmébe ajánlva, hogy „az azonnali kérdés és az interpelláció között az a különbség, hogy az interpelláció szövegét a beadottnak megfelelően, pontosan fel kell olvasni”.

SRB érti, felolvassa “A kormány úgy küzd a nagybirtok ellen, hogy intenzíven támogatja azokat?” irományát.

Fazekas miniszter válaszul azt olvassa Sallai Róbert Benedek fejére, hogy ő is milliókat kap terület alapú támogatásként.

„Amilyen a kutya, olyan a gazdája. Itt van előttem a terület alapú támogatásom, egyetlen négyzetméter sem nyertem el” – így SRB.

Valaki hazudik.

Ki a kutya? Ki a gazda?

Orbánnak miniszter a kutyája?

14.26 Volt értelmük a megszorításoknak?

Valamint: van értelme a magas áfának, ami a szürkegazdaság dagadásához vezet? Ezek a jobbikos Volner János kérdései.

14.21 Hetvenegyezer forint a szociális szférában dolgozók átlagos nettója

Az indulatos Bangóné olvassa ezt Rétvári fejére. Meg azt is, hogy utoljára Bajnai emelt ezeknek az embereknek.

Tegyük hozzá: Rétvári az imént említette, júliustól bruttó tizenhatezerrel nő a bér.


 

14.17 Aki hazudik, az csal, aki hazudik, az lop

E címmel beszél a szocialista Bangóné Borbély Ildikó, mondandójának veleje pedig az, hogy csúszik, csúszik, csúszik a szociális szférában és gyermekvédelemben dolgozók béremelése.

Immár az interpellációkban gázolunk.

Rétvári válaszol. Akarják hallani a legfrissebb elmúltnyolcévezést arról, mit jelentett a szociálisoknak a balosok idején elvett tizenharmadik havi bér. Nem? Na, akkor egy kis (Nagy) Feró.

 

14.01 A nap színe pedig Mátrai Mártáé

Ezt is mutatjuk.

 

13.59 A nap szettje (megint) Hoffman Rózsáé

Most fogadódik el a napirend, így van időnk megmutatni.

 

13.48 „Gyurcsány pártja szélsőbaloldali” – ugye megmondtuk!

Gyurcsányt idéz a fideszes Gulyás Gergely, konkrétan azokat a 2006-os sorokat, melyekben a volt miniszterelnök háláját fejezte ki a rendőrségnek, köszönve, hogy megvédték őt a tüntetőktől.

Innen jut odáig Gulyás, mecsoda botrány, hogy az Európai Bizottság munkával bízta meg Gyurcsány Ferenc cégét, az Altust (lásd 12.29-es posztunkat).

Válaszában a szintén fideszes Rétvári még azt is felrója a fődékásnak, hogy kettészakította anyapártját, az MSZP-t, sőt még el is adósította. (Még egyszer: a fideszes üti ezért a balost.) Rétvári szerint “pártban landolhatnak az uniós eurómilliók”.

Az ügy Székesfehérváron is téma volt az imént. A miniszterelnök járt a városban, s arról beszélt, a törvényhozásnak igenis meg kell vizsgálnia, hogy az Altus EU-s megbízásának vannak-e “pártfinanszírozási vonatkozásai”.

Ráharaptak.

13.39 Vona: Kérjen a lakása mellé egy bevándorlóállomást

Friss közvélemény-kutatási adatra ül fel Vona Gábor, amikor arról beszél, nem halálbüntetés- és bevándorlás-ügyben kellene konfrontálódnunk az EU-val, hiszen a mi nagy bajunk a kivándorlás.

De mielőtt elhangzana e tételmondat, azért csak kijelenti: aki félretolja a bevándorlás problémáját, az „naiv, vagy vak, vagy ostoba”, és „kérjen a lakása mellé egy bevándorlóállomást”.

Élelmiszer-önrendelkezés és piacvédelem – e kifejezések memorizálását ajánlja a képviselőknek Vona.

Magyar Levente külügyi államtitkár üdvözli a kérdést, s ecseteli, micsoda veszély reánk a bevándorlás. Ami pedig az élelmiszeriparunkat illeti: “ha minden négyzetcentiméterünkön termelünk”, akkor sem lesz annyi élelmiszerünk, amit el lehetne adni a világban (Vona aligha erre célzott).

 

13.31 “Kérem tisztelt képviselőtársaimat, hogy ne mutassanak hátat a kamerának”

Ezt Lezsák elnök mondja kollégáinak, Tukacs és Rétvári szavai között.

A magunk részéről: taps.

 

13.29 Talált, süllyedt!

Rétvári szerint Tukacs inkább akkor szólt volna, amikor a balos kormányok kórházprivatizáltak.

 

13.26 Önök hatvanmilliárdból kifizetnek kilencvenet, s marad harminc!

A szoci Tukacs István mondata ez. A képviselő állandó témája az egészségügy, most az alább általunk is emlegetett büdzsé kapcsán jut eszébe e valóban mindig aktuális téma.

Tukacs állítja: ismét hosszabbodnak a várólisták, „nemcsak a nagyműtétekre, hanem az egyszerű diagnosztikai vizsgálatokra is”.

Rétvári válaszol rögtön. Fogadunk, hogy elmúltnyolcévezik majd?

 

13.14 A kerdem Latorcai János Csíksomlyó üzenetén mereng

Mi már megtettük ez vasárnap: Mától kocsmázhat, csajozhat az arra érdemes fiú.

Az viszont nekünk is új, hogy “idén ünnepeljük a Szűz Anya szobrának ötszázadik évfordulóját”.

Az meg pláne új, Latorcai hogy a fenébe’ keveredik Csíksomlyótól korunk “migrációs nyomásáig”. A finis hab a tortán, kiderül belőle, hogy kiválasztott nép vagyunk.

 

13.06 Következmények nélküli ország

Ez a duma, ha jól emlékszünk, Kuncze Gábortól származik, s most Schiffer András prezentál e címmel napirend előttit. Melyben a kormánypártok fejére olvassa a Fidesznek (és részben a balnak) tulajdonított mutyikat, dobbantva a Simon-ügytől (emlékeznek még rá?), oda futtatva ki mondandóját, hogy kéz kezet mos.

Répássy államtitkár azt veszi le Schiffer szavaiból, hogy az LMP vezetője presszionálja a kormányt, avatkozzék be az igazságszolgáltatásba (sürgesse azt). Schiffer imára kulcsolt kézzel, kétségbeesve hallgatja képviselőtársát.

 

13.01 Kövér még mindig Dél-Amerikában

Így aztán – hasonlóan a múlt héthez – most is Lezsák Sándor nyit a pulpituson.

 

12.29 Gyurcsánytól a Fidesz elvenné a karácsonyt

De legalábbis az ajándékot az ezüstfenyő alól.

Alighanem erról is lesz ma szó a kupola alatt.

Az van ugyanis, hogy a legfőbb kormányzó párt javasolja a Háznak: függesszék fel a DK állami támogatását. Az ügyet Deutsch Tamás viszi, s ő úgy látja, “bújtatott párttámogatásnak” minősül, hogy az Altus uniós megbízást kapott (az Európai Bizottságtól 1,5 milliárd forintos szerződést nyert el az uniós fejlesztési pénzek felhasználásának ellenőrzésére).


Gyurcsány majálisozik. Fotó: Neményi Márton

Amúgy a Demokratikus Koalícióhoz tavaly 169,5 millió forint állami támogatást érkezett, maga Gyurcsány Ferenc 16,2 millió forinttal járult hozzá formációja működéséhez. Akarnak még számokat? Tagdíjból 26,4 millió folyt be a pártkasszába, magánszemélyektől további 39,4 millió.

Nem mellesleg Orbán Viktor a múlt héten Strasbourgban is pedzegette a “bújtatott párttámogatás” ideát.

Nem tudjuk nem ideírni, hogy 170 millió forint idehaza úgy hatvan-nyolcvan méter (nem kilométer) sztráda ára.

 

12.26 Nyáron van karácsony

Újdonság, sőt nóvum (direkt), hogy idén már nyáron megszületik az ország következő évi költségvetése. Ez csodás hír, hiszen nem kell decemberben szerencsétlenkedni, hajba kapni törvényhozóinknak, soppingolhatnak majd ők is épp úgy, mint a rendes emberek. Illetve borzalmas ez a hír, hiszen honnan a túróból tudhatnák már májusban azt, hogy milyen számokkal zárul 2015; s ha nem tudják, milyen az alap, mire húzzák a falat? Ugye.


2014. december 8. – helyére kerül az ország karácsonyfája. Fotó: Neményi Márton

A lényeg az, hogy a mostani hét rámegy a büdzsére: ma egytől a szokásos napirend előttik, utánik, kérdések, interpellációk után vita a számokról, holnap, a terv szerint elfogadják a módosításokat. Köztük Varga Mihályét, aki 15 milliárd forinttal emelné a hiányt (sikerülni fog neki, mert erős). A remélt módosításokat részben az indokolja, hogy kell a lé az Iszlám Állam elleni magyar katonai fellépéshez, valamint a BKV immár 52 milliárd forintra dagadt adósságának állami átvállalására.

Eztán jöhet a 2016-os költségvetés általános vitája, amire harminc óra az időkeret – nyilván csak mutatóban lesznek bent képviselők, pláne napnyugta után. A munkahét szombaton zárul, akkor az adóváltoztatások kerülnek sorra.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik