Belföld

Érzelmi zsarolás, illetlen érintések – ez történt a pannonhalmi bencés gimnáziumban

pannonhalma (Array)
pannonhalma (Array)

A tanár visszaélt a diákok kiszolgáltatottságával. A történtek kísértetiesen hasonlítanak a tavalyi Sipos Pál-ügyhöz.

Korábban írtuk: a rendőrség vizsgálatot indítot, miután a sajtóból értesültek arról, hogy a Pannonhalmi Bencés Gimnázium belső vizsgálatot folytatott kiskorú veszélyeztetése miatt, egy tíz éve történt cselekménysorozat ügyében.

Rajongtak érte a diákok

Várszegi Asztrik főapát a Nők Lapjának beszélt az ügyről. Elmondta: tavaly októberben kereste meg néhány volt diák azzal, hogy egykori tanáruk és kollégiumi prefektusuk elfogadhatatlanul viselkedett velük. A történetet nem akarták nyilvánosságra hozni, de el akarták érni, hogy ilyen többé ne fordulhasson elő. A bencés gimnáziumban vizsgálóbizottság állt fel, több mint hatvan diákkal beszélgettek, majd az eredményeket a főapát olyan súlyosnak ítélte, hogy azzal a római Hittani Kongregációhoz fordult. Az ügy egyházi bíróság elé került.

A főapát elmondta: az érintett tanár rendkívül eredményes volt, diákjai sorra aratták a sikereket a tanulmányi versenyeken. A tanulók is rajongtak érte. Csak most, az ügy feltárása nyomán vált világossá, hogy mi volt emögött. „Ez a rendtársunk rendkívül szoros lelki kapcsolatra törekedett a diákjaival” – mondta a főapát. „Azt akarta, hogy érzelmi kapcsolatba kerüljenek egymással, vonódjanak be egymás életébe, feltétel nélkül fogadják el őt, mert csak így tudnak előrehaladni” – fejtette ki. Az interjúból kiderül, hogy ez zsarolásig fajult, lényegében visszaélt a diákok érzelmi kiszolgáltatottságával.

Illetlen érintések

A bántalmazás másik formája a diákok testi intimitásának megsértése volt. Ez „egészen pontosan illetlen érintéseket jelentett” – mondta Várszegi Asztrik. Amikor az áldozatok érzelmileg labilis állapotban voltak, a tanár így gondolta lenyugtatni őket. Egy diák sem számolt be arról, hogy ezeknek az érintéseknek erotikus töltete lett volna, de mindegyiküknek traumát okozott – közölte a főapát.

Az érintett tanár ellen jelenleg is zajlik az egyházi bírósági eljárás, de nem várta meg ennek a végét, önként jelentette be, hogy elhagyja a rendet.

Figyelem!

Ha önt vagy ismerősét, rokonát erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, akkor hívja az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálatot, ami belföldről minden hálózaton keresztül ingyenes: 06-80-20-55-20

Bántalmazás áldozatául esett nők és gyermekek számára a Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület működtet ingyenesen hívható segélyvonalat minden nap 18-22 óra között: 06-80-505-101

Ajánlott videó

Olvasói sztorik