Belföld

Elismerte a kormány, hogy hibázott, de Budaörs többet akar

e-matrica (Array)
e-matrica (Array)

Továbbra is azt követeli: a budaörsi benzinkútig lehessen ingyenesen használni az M1-M7-es autópályát!

A polgármester szerint tiltakozásuk miatt helyeztek ki táblákat az M1-M7-es autópálya bevezető szakaszára, ahol 5 hónap elmúltával végre időben jelzik, hogy fizetős útszakasz következik. Wittinghoff Tamás emlékeztetett rá, egy hónapja fordult a nyilvánossághoz amiatt, hogy a kormány itt csapdát állított az autósoknak.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium akkor néhány órán belül kiadott egy cáfolatot, „Nincs csapda az Egér úton” címmel, a napokban mégis több új táblát helyeztek ki a kifogásolt szakaszokon („igaz olyan kicsiket, hogy átlag halandó alig veszi észre).”

Az alapprobléma nem oldódott meg: továbbra is igazságtalannak, elfogadhatatlannak tartják, hogy az M1-M7-es autópálya bevezető szakasza Pest megye határa előtt fizetőssé válik. Budaörs polgármestere szerint a kormány azt ígérte év elején, a megyei matricák nem a szóban forgó megye határa előtti utolsó, hanem a határt követő első lehajtóig érvényesek.

“Mivel fővárosi matrica nincs, vagyis Budapesten belül elvben nem fizetősek az utak, a díjmentességnek a megyehatár utáni első lehajtóig kellene tartania.”

Az M1-M7-es autópálya esetében ez nem így van, már az Egér úttól fizetni kell, ráadásul egy olyan szakaszon, amit nem is az autópálya-kezelő tart fent, hanem a fővárosi önkormányzat, bevezető út minősítéssel. Azt a kormány orvosolta, hogy erre semmi nem figyelmeztetett az Egér úti lehajtó előtt.

A táblák kihelyezésével a kormány elismerte a hibát, azt, hogy 5 hónapon át nem hívták fel időben az autósok figyelmét a díjfizetési kötelezettségre, de a fő probléma nem oldódott meg: megyei matricát kell vennie, aki csak a fővárosban használja a sztráda bevezető szakaszát, és a határt követő első lehetséges alkalommal, a budaörsi benzinkútnál lehajt.

Wittinghoff Tamás szerint továbra is azt követelik, hogy a budaörsi benzinkútig lehessen ingyen használni az M1-M7-es autópályát! “Így érvényesülhet itt is a kormány által hangoztatott, és az ország más területein bevezetett alapelv, hogy ti. a megyehatárt követő első lehajtónál még következmények nélkül el lehet hagyni az autópályát” – tudatta közleményében Budaörs polgármestere.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik